США та ЄС вдосконалять опрацювання особистих даних авіапасажирів

США та ЄС вдосконалять опрацювання особистих даних авіапасажирів

Укрінформ
ЄС і США підтвердили, що база даних пасажирів залишатиметься важливим інструментом для забезпечення безпеки авіаперельотів та запобігання терористичним атакам, як і обмін оперативною інформацією у цій сфері.

Відповідна заява міститься в спільній декларації, яку ЄС і США прийняли за підсумками зустрічі на рівні міністрів внутрішніх справ та юстиції, що відбулася у Вашингтоні.

Документ оприлюднено на офіційному сайті Ради ЄС

"Сполучені Штати та Європейський Союз підкреслюють важливість ефективного інформаційного обміну у боротьбі з тероризмом, включаючи оперативну інформацію, реєстрацію імен пасажирів (Passenger Name Records (PNR) та у галузі авіаційної безпеки. Учасники (зустрічі) підтвердили, що обмін інформацією щодо PNR залишається важливим інструментом для запобігання пересуванню терористів та погодилися розпочати підготовку до розвитку цієї системи на основі Угоди ЄС-США щодо PNR", - йдеться в документі.

Збереження даних про реєстрацію пасажирів тривалий час було предметом гострих політичних дискусій в країнах ЄС, які вбачали у цьому обмеження особистих свобод та примусове розкриття особистої інформації.

Між тим, для підвищення авіаційної безпеки, в тому числі для збереження ефективного авіасполучення із США, у грудні 2015 року Європейський Парламент та Рада ЄС погодили компромісний законопроект, розроблений Європейською комісією. Відповідна Директива ЄС щодо PNR набрала чинності 21 квітня 2016 року. Країнам ЄС було надано два роки, щоб привести у відповідність з цим документом національне законодавство.

PNR – персональна інформація, яка надається пасажирами та зберігається потім авіаційними перевізниками. Вона включає такі дані, як ім’я пасажира, дату подорожі, пересадки, посадкові місця, наявність багажу, контактні деталі та спосіб оплати.

Читайте також: Росія могла втручатися у роботу GPS під час навчань НАТО - ЗМІ

Європейська Комісія розробляла відповідну директиву для полегшення обміну інформацією між правоохоронними органами країн ЄС з метою запобігання проявам тероризму, виявлення та притягнення до відповідальності винних у вчиненні терористичних нападів та інших серйозних злочинів.

Євросоюз має двосторонні угоди щодо доступу правоохоронних органів до збереження та опрацювання PNR з США, Австралією та Канадою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-