Меркель закликала давати рішучу відсіч антисемітизму і правому радикалізму

Меркель закликала давати рішучу відсіч антисемітизму і правому радикалізму

Укрінформ
У правовій державі не має бути місця переслідуванню людей через приналежність до іншої раси, віри або способу мислення.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель, виступаючи в берлінській синагозі в п'ятницю, в річницю початку єврейських погромів, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Правова держава не повинна допускати переслідування людей через їхню віру або кольору шкіри... Держава має рішуче і послідовно боротися проти расизму, антисемітизму, правого радикалізму, з ненавистю і переслідуванням людей іншої національності і віросповідання», - сказала Меркель, додавши, що всі, хто живе в суспільстві, має слідувати законам і цінностям цього суспільства. 

Канцлер нагадала про жах цілеспрямованого знищення 6 мільйонів євреїв, що почалося в «Кришталеву ніч» 9 листопада 1938 року, і закликала дбайливо зберігати пам'ять про це. Те, що відбувалося в Німеччині за часів націонал-соціалізму, стало можливим, коли до злочинів спочатку почали ставитися толерантно, а потім і вітати на тлі байдужості, безмовності більшості населення, яке лише відводило очі убік. Не помічати злочинів, коли переходять кордони, означає ставати співучасником, підкреслила глава уряду. 

Це стосується і сьогоднішнього дня, коли ми знову живемо за часів глибоких змін, провела паралель канцлер. У такі часи, за її словами, особливо висока небезпека піднесення тих, хто простими відповідями реагує на складні запитання. Політик закликала рішуче цьому протистояти і спитати у себе: чи винесли ми уроки з голокосту, чи достатньо сильні демократичні інституції, щоб запобігти в майбутньому зростанню антисемітизму і расизму. 

Читайте також: У Німеччині відзначають Доленосний день

«Демократія – кращий зі всіх мислимих громадських порядків, навіть якщо жити при ній дещо складно», - переконана Меркель. Тому що демократія встановлює баланс між більшістю і меншістю, між урядом і опозицією, вона вимагає свободи преси, висловлення думки, зазначила канцлер. 

Як відомо, 9-10 листопада 1938 року по всій Німеччині пройли масові погроми євреїв. Як мінімум 91 людину було убито і близько 30 тис. відправлено до концентраційних таборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-