У Німеччині відзначають Доленосний день

У Німеччині відзначають Доленосний день

Фото
Укрінформ
У німецькому Бундестагу в п'ятницю згадували Доленосний день - 9 листопада, який кілька разів залишив слід в історії країни.

Про уроки минулого та необхідність дивитися у майбутнє у своїх виступах говорили керівники країни, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дев'ятого листопада ми, німці, згадуємо як про світло, так і тіні нашої історії", - сказав федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмайєр, виступаючи у парламенті.

Він відзначив те, що націоналізм піднімає іноді голову і закликав до "цивілізованого патріотизму" замість "агресивного націоналізму". Деякі, продовжив він, намагаються прикрашати минуле, бачать у ньому лише славу і велич, уявляючи собі світ, якого не було.

Читайте також: У Бундестазі на відкритті виставки про Першу світову нагадали про війну в Україні

Президент також згадав тих, хто боровся за свободу і демократію, у тому числі, тих, хто вийшов на вулиці німецьких міст в 1968 році, прокладаючи шлях до єднання.

"Цього дня наша недавня історія сконцентрувалася в усій своїй амбівалентності, з її протилежностями і протиріччями", - сказав президент Бундестагу Вольйганг Шойбле. Він закликав ніколи більше не ставити під загрозу мир і свободу та застеріг від зростання антисемітизму.

Сто років тому, 9 листопада 1918 року соціал-демократ Філіп Шайдеман проголосив у Рейхстагу утворення демократичної республіки. Цього ж дня 1938 року сталася Кришталева ніч - погроми проти євреїв, яку німці називають однією з найганебніших сторінок своєї історії, коли загинули понад 1300 євреїв. 9 листопада 1989 року впала Берлінська стіна: розділена країна об'єдналася.

Фото: bundestag.de, dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-