У Бундестазі на відкритті виставки про Першу світову нагадали про війну в Україні

У Бундестазі на відкритті виставки про Першу світову нагадали про війну в Україні

Фото
Укрінформ
Спогади про Першу світову війну повинні стати попередженням і нагадувати людству про те, що такі жахи не повинні повторюватися.

Про це сказав президент Бундестагу Вольфганг Шойбле, відкриваючи в середу ввечері в будівлі Рейхстагу експозицію «1914-1918: Ні тоді, ні зараз, ніколи», присвячену 100-річчю завершення Першої світової війни.

«Спогади про 1918 рік показують, що як Мир, так і Демократія не є чимось само собою зрозумілим. У цих понять багато спільного: вони крихкі, вразливі, і в нинішні дні їм багато загрожує», - зазначив Шойбле.

Глава парламенту ФРН нагадав, що та війна забрала понад 9 мільйонів людських життів, залишила після себе поранений континент, травмованих вдів і сиріт, спустошені ландшафти і жагучу спрагу миру, яка тривала, втім, недовго. За його словами, після двох світових воєн люди зобов'язані берегти і захищати мир, дотримуватися досягнутих домовленостей, а не порушувати міжнародне право. Політик зазначив, що сьогодні, після завершення Холодної війни, існує безліч ліній конфлікту, в тому числі, в Європі - в Україні, де гуркочуть гармати і гинуть люди.

На пересувній виставці представлені роботи 31 відомого художника з країн, які були втягнуті у бойові дії. Всі роботи повинні були бути виконані з використанням фрагментів дерев з лісу в Ельзасі, на німецько-французькому кордоні, які несуть відбитки боїв 100-річної давнини. Майстрам вдалося створити з одного обов'язкового вихідного матеріалу – куба розмірами 30х30х30 см – дуже різнопланові експонати.

Читайте також: Горбулін назвав дві замасковані цілі Кремля в Україні

У числі тих, кого запросили до участі, український майстер Aljoscha (з 2003 року працює в основному в Дюссельдорфі). Автор, який виділяється на тлі інших своєю легкістю і рожевим кольором роботи, розповів агентству, що два місяці думав над тим, що зробити з шматком дерева. Зрештою, вирішив повністю переробити його, і на основі того, що вийшло, а також акрилового скла, силікону і фарби створив живописну композицію, ідея якої полягає в тому, що «суспільство запрограмоване на агресію і нещастя, поки зовсім не переробить себе і не перетворить себе рано чи пізно в нові істоти з новою біоетикою». Художник закликає думати про майбутнє, а на скочуватися весь час на пошуки винних.

Виставка в Бундестазі про Першу світову війну

Художників відбирали ретельно, зокрема, з роботами Aljoscha ініціатор виставки Фолькер-Йоханнес Триб був знайомий раніше, йому сподобалася техніка, і він знав: те, що той створить, відповідатиме концепції експозиції. Триб розповів агентству, що всі роботи будуть виставлені в Бундестазі до січня 2019 року, свого роду превью. А офіційне відкриття пересувної виставки відбудеться в червні наступного року в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку.

У четвер в Бундестазі згадуватимуть про жертв Першої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-