Рішення Відня про міграційний пакт розкритикували в ООН, Євросоюзі й самій Австрії

Рішення Відня про міграційний пакт розкритикували в ООН, Євросоюзі й самій Австрії

Укрінформ
Рішення федерального уряду Австрії не приєднуватися до Всесвітнього пакту ООН з міграції розкритикували як в ООН та Євросоюзі, так і в самій Австрії.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

"Ми жалкуємо, що уряд Австрії ухвалив таке рішення. Ми продовжуємо вірити в те, що міграція є глобальним викликом", - заявила речник Єврокомісії Наташа Бертрауд, коментуючи рішення австрійського уряду.

Вона додала, що особливо прикро те, що Австрія відігравала "особливо конструктивну та ключову роль у переговорах щодо Всесвітнього пакту з міграції, представляючи позиції 27 країн-членів ЄС".

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер назвав "неприйнятним" такий крок австрійського уряду: "Це неприйнятно для ЄС не говорити в один голос щодо цього питання". За його словами, в найближчі тижні з австрійськими партнерами буде розмова щодо цього.

З критикою на адресу офіційного Відня виступили і в ООН.

Читайте також: Австрія услід за США та Угорщиною відмовляється від міграційного пакту

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерреш заявив, що "дуже засмучений" через рішення австрійського уряду не приєднуватися до Всесвітнього пакту з міграції.

Спеціальний представник ООН з питань міжнародної міграції Луізе Арбор зазначила, що дуже шкодує з приводу рішення офіційного Відня. За її словами, Австрія була активним учасником розробки пакту і добре поінформована про його зміст. Аргумент про те, що пакт нібито несе небезпеку національному суверенітету, вона назвала "необгрунтованим".

У самій Австрії з критикою рішення коаліційного уряду (складається з консервативної "Австрійської народної партії" та правопопулістської "Австрійської партії свободи") виступили опозиційні партії – "Соціал-демократична партія", "Зелені", NEOS. Вони заявили, що таке рішення йде на шкоду міжнародному іміджу Австрії.

Побоювання, що рішення коаліційного уряду не приєднуватися до Всесвітнього пакту ООН з міграції може негативно вплинути на імідж країни на міжнародній арені, висловив у п’ятницю і президент Австрії Александр Ван дер Беллен. "Я дуже сподіваюся, що австрійський федеральний уряд зробить все можливе, щоб уникнути загрози втрати іміджу та надійності Австрії на міжнародній арені", - зазначив він у Facebook.

Александр Ван дер Беллен заявив, що вітає Всесвітній пакт ООН з міграції, який розроблявся за участі Австрії і не несе жодних зобов’язуючих положень для окремих країн, натомість містить "численні слушні пропозиції". "І хоча федеральний уряд з цього приводу вирішив інакше, Австрія у будь-якому випадку має залишатися в в діалозі", - заявив він.

Крім того, рішення австрійського уряду про неприєднання до Всесвітнього міграційного пакту розкритикували і діячі культури країни: 56 австрійських авторів, публіцистів та митців назвали його "кроком до міжнародної ізоляції".

Як повідомлялося, 31 жовтня австрійський уряд ухвалив рішення відмовитися від підписання Всесвітнього пакту ООН з міграції, текст якого був узгоджений у липні дипломатами із 191 країни світу і підписання якого планувалося на міжурядовій конференції у грудні в Марокко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-