Жоден із регіонів світу не має імунітету від загрози життю журналістів – Могеріні

Жоден із регіонів світу не має імунітету від загрози життю журналістів – Могеріні

Укрінформ
Всі держави Євросоюзу, а також усі країни за його межами мають повною мірою виконувати власні зобов’язання із захисту свободи слова та забезпечити безпечні умови для роботи журналістів.

На цьому напередодні Міжнародного дня боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів, який відзначатиметься 2 листопада, заявила високий представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могерині.

«Всі держави в ЄС та за його межами мають виконати власні зобов’язання, щоб захистити свободу слова та безпеку журналістів шляхом створення необхідного для цього правового поля. Вони мають дуже серйозно ставитися до погроз на адресу журналістів та ретельно розслідувати всі атаки на них. Ми очікуємо від усіх посилення превентивних заходів, мобілізації всіх відповідальних осіб та створення національних механізмів з безпеки, які відповідатимуть Плану дій ООН у сфері забезпечення безпеки журналістів та вирішення проблеми безкарності за злочини проти них», – наголосила високий представник ЄС.

Вона зазначила, що Міжнародний день боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів, який було засновано резолюцією 68/163 Генеральної Асамблеї ООН, є приводом для того, щоб віддати шану всім журналістам по усьому світові, які віддали життя під час виконання професійних обов’язків. У цьому контексті вбивство журналістів-розслідувачів Дафни Каруани Галісії та Яна Куцяка є демонстрацією того, що жоден із регіонів світу не має імунітету проти такого явища. Ці злочини мають бути розслідувані, як і вбивство саудівського журналіста Джамала Хашоггі в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі.

Читайте також: Вбивство Хашоггі: Європарламент вимагає збройного ембарго для Саудівської Аравії

«ЄС буде продовжувати використовувати всі необхідні заходи зовнішньої політики та фінансові інструменти для покращення якості журналістики, забезпечення кращого доступу до публічної інформації та свободи слова... Вільна журналістика є основою вільного суспільства: підрив цього принципу означає підрив нашої свободи», – наголосила Федеріка Могерині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-