НАТО: міжнародний контроль над зброєю масового знищення - під загрозою

НАТО: міжнародний контроль над зброєю масового знищення - під загрозою

Укрінформ
Існуючі міжнародні договори з контролю над озброєнням, а також у сфері нерозповсюдження зброї масового знищення (ЗМЗ) у сучасних умовах стикаються з серйозними викликами. Союзники по НАТО не підтримують підходи, які підривають дію таких угод або ігнорують сучасні умови глобальної безпеки.

Такі переконання пролунали під час виступів учасників конференції НАТО з питань контролю над озброєннями, яка в понеділок, 29 жовтня, розпочалася в Ісландії. Відповідна інформація розміщена на офіційному порталі НАТО.

«Контроль над озброєнням, роззброєння та нерозповсюдження є дуже важливими для безпеки НАТО та для забезпечення стабільності по усьому світу. Атаки з використанням хімічної зброї у Сирії та у Великобританії демонструють, що міжнародний режим нерозповсюдження (зброї масового знищення – ред.) знаходиться під викликом», - зауважив під час відкриття конференції Директор Центру НАТО з питань контролю над озброєнням, роззброєння та нерозповсюдження ЗМЗ Вільям Альберкью.

У свою чергу заступник Генерального Секретаря НАТО Роуз Готтемюллер зауважила, що Альянс рішуче підтримує чинні угоди з контролю над озброєннями та встановлення грунтовного міжнародно-правового поля для їх втілення. Згадавши Договір про нерозповсюдження ЗМЗ, Готтемюллер підкреслила, що ця угоди є однією з найбільш важливих міжнародних домовленостей такого роду. Саме тому союзники по НАТО не підтримують будь-які підходи до роззброєння, які ігнорують умови, що склалися у глобальній безпеці, або підривають цей Договір.

Читайте також: НАТО допомагає Україні розробляти навчальний курс із кіберзахисту

В інформаційному повідомленні щодо конференції Альянсу в Ісландії йдеться про базові принципи, на яких грунтується позиція НАТО в питаннях контролю над озброєннями та нерозповсюдження ЗМЗ.

«Після завершення холодної війни НАТО суттєво скоротило кількість ядерної зброї в Європі. Союзники підтримують ключові міжнародні договори у сфері контролю над озброєннями, включаючи Договір про нерозповсюдження ЗМЗ, Конвенцію із заборони хімічної зброї та Конвенцію проти застосування біологічної зброї і токсинів. НАТО продовжує надавати допомогу у знищені надлишкових запасів стрілецького озброєння, мін та боєприпасів та вже звільнило від мін тисячі гектарів землі по всій Європі», - зазначається у публікації НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-