Москалькова виступила на акції пам'яті жертв політрепресій СРСР

Москалькова виступила на акції пам'яті жертв політрепресій СРСР

Укрінформ
У Москві, біля Соловецького каменя на Лубянській площі, проходить традиційна багатогодинна акція пам'яті жертв політичних репресій в СРСР "Повернення імен", організована Міжнародним товариством "Меморіал".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Акція почалася о 9:00. Відкрила її виконавчий директор російського "Меморіалу" Олена Жемкова, яка нагадала "про трагічні сторінки в історії країни, коли безліч людей були завідомо неправдиво обвинувачені в злочинах, розстріляні або відправлені до виправно-трудових таборів, у заслання та на спецпоселення". Першими виступали офіційні особи - уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова, колишній омбудсмен Володимир Лукін і глава Ради з прав людини при президенті РФ Михайло Федотов.

Цього року традиційне місце проведення акції - біля Соловецького каменя на Лубянській площі, біля головного офісу ФСБ (який був НКВС, КДБ) - було під великим знаком питання. Нібито через ремонтні роботи з благоустрою міста 19 жовтня московська влада несподівано відкликала видане раніше узгодження. Це викликало широкий громадський резонанс і обурення. Але пізніше акція все ж була погоджена мерією.

Читайте також: Порошенко нагадав про роковини масових розстрілів інтелігенції в СРСР

Акція "Повернення імен" біля Соловецького каменя на Луб'янці проходить щорічно з 29 жовтня 2007 року. Кожний, хто бажає з ранку і до 22:00 може прийти до Соловецького каменю, встати в чергу і зачитати в мікрофон імена розстріляних в роки Великого терору в Радянському Союзі, які надруковані на аркушах, що роздаються волонтерами: ім'я, прізвище, вік, професія, дата розстрілу. Після цього також можна прочитати імена своїх родичів або важливих для себе людей, які постраждали від репресій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-