Молдова програла ще одну справу в ЄСПЛ

Молдова програла ще одну справу в ЄСПЛ

Укрінформ
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав уряд Молдови виплатити громадянину Серджиу Секрієру три тисячі євро, а також сплатити судові витрати у розмірі 1,5 тисячі євро за антигуманні умови тримання під вартою в одній з пенітенціарних установ Кишинева.

Про це повідомляє молдавський інформаційний портал «Юристи за права людини», передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Згідно з матеріалами слідства, у 2012 році Секрієру підписав договір з одним з молдавських громадян, зобов'язавшись допомогти йому з отриманням візи в іспанському посольстві в Москві. Однак у призначений обома сторонами день від'їзду до столиці Росії, особа, яка хотіла отримати візу, на вокзал не з’явилася, а пан Секрієру, узявши з собою суму в 520 євро, поїхав до Москви. Згодом замовник візи, який не з’явився на вокзал, написав заяву до поліції, де щодо Секрієру порушили кримінальну справу за статтею «Шахрайство», - йдеться у повідомленні.

Під час повернення Секрієру до Молдови в 2013 році на кордоні йому повідомили, що його чекають в Ришканському секторі поліції міста Кишинева, куди пізніше він з’явився добровільно. Проте в поліції його затримали, а Ришканський суд виніс ухвалу про його попередній арешт строком на 30 днів, помістивши Секрієру в одну з камер пенітенціарної установи №13. У пенітенціарі він утримувався до березня 2016 року. Він неодноразово оспорював як необгрунтований ордер на арешт (оскільки він не мав наміру переховуватися від правоохоронних органів, а до поліції прийшов добровільно), однак всі його апеляції були відхилені Апеляційною палатою Кишинева.

Читайте також: У Молдові за підозрою у корупції затримали п'ятьох суддів та прокурора

Під час тримання під вартою адвокат Секрієру подав позов в ЄСПЛ, вказавши на негуманні умови тримання під вартою (тюремна камера була переповнена, туалет не був належним чином відокремлений, а меню було бідним і низької якості). Тим часом, Ришканський суд засудив його до чотирьох років ув'язнення з відтермінуванням покарання.

У жовтні 2018 року Європейський суд задовольнив його позов, вказавши на порушення Молдовою статті 3 і статті 5 §3 Європейської конвенції про захист прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-