У Європарламенті пропонують нові правила контролю на кордонах

У Європарламенті пропонують нові правила контролю на кордонах

Укрінформ
Введення тимчасового контролю на кордонах країн в межах Шенгенської зони має бути обмежене терміном у два місяці, а максимальне продовження контролю повинно обмежуватися одним роком.

Такі нові правила передбачає проект резолюції, який прийняв у понеділок комітет Європарламенту з громадянських свобод, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Шість країн незаконно здійснюють контроль на внутрішніх кордонах вже понад три роки, незважаючи на дворічний максимальний період. Якщо ми хочемо зберегти Шенген, то нам потрібно це припинити і встановити чіткі правила", - заявила доповідач, словенський депутат ЄП Таня Файон.

Проект резолюції підтримали 30 депутатів, 13 виступили проти, 12 утрималися.

Діючі правила передбачають введення тимчасового контролю строком на 6 місяців, з можливістю продовження контролю на термін до двох років.

Читайте також: Британія може не встигнути облаштувати кордон у разі хаотичного Brexit

За новими правилами, контроль спочатку вводиться на два місяці, після чого країни ЄС, в разі бажання продовжити контроль, повинні надати детальну оцінку ризиків із залученням сусідніх країн Союзу, на кордоні з якими здійснюється контроль. При цьому, перед продовженням контролю на кордонах на понад 6 місяців Єврокомісія має висловити свою думку з цього приводу, а Рада міністрів ЄС має схвалити. Крім того, в комітеті ЄП хочуть, щоб Європарламент був поінформований та долучений до процесу.

Як повідомлялося, наразі Австрія, Німеччина, Данія, Швеція та Норвегія здійснюють внутрішній контроль на своїх кордонах, що зумовлено ризиками через міграційну кризу, яка розпочалася у 2015 році. Крім того, Франція запровадила контроль на своїх кордонах через зростаючу терористичну загрозу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-