Берлін перевірить правомірність видачі ліцензій на експорт озброєнь Ер-Ріяду

Берлін перевірить правомірність видачі ліцензій на експорт озброєнь Ер-Ріяду

Укрінформ
Німеччина призупинить постачання озброєнь Саудівській Аравії до з'ясування всіх обставин загибелі журналіста Джамаля Хашоггі і перевірить усі дозволи, які вже видано.

Про це сказав у понеділок на брифінгу в Берліні офіційний представник федерального уряду ФРН Штеффен Зайберт.

«Доти, поки ми не дізнаємося, що саме сталося, немає підстав для позитивних рішень щодо експорту озброєнь до Саудівської Аравії», - сказав Зайберт.

Стосовно вже виданих дозволів, то, за словами прес-секретаря канцлера Ангели Меркель, питання остаточно не вирішене.

Представник Мінекономіки Таня Алемані повідомила, що на 2018 рік були узгоджені договори на постачання зброї і військової техніки до Саудівської Аравії на загальну суму майже 416 млн євро. У Мінекономіки наголошують, що експорт цих товарів здійснюється за жорсткого експортного контролю, але, в разі необхідності, контракти можуть бути і припинені. Глава відомства Петер Альтмайєр наголосив на важливості узгоджених дій у даному питанні. «Тільки якщо європейські країни діятимуть спільно, ми зможемо чинити тиск на керівництво в Ер-Ріяді. Не буде ніяких позитивних наслідків, якщо лише ми не продовжуватимемо поставки, а інші країни просто заповнять порожнечі, що утворилися», - заявив політик в ранковій програмі телеканалу ZDF.

Раніше, як повідомляв Укрінформ, за те, щоб призупинити поставки озброєнь «у нинішніх умовах» Ер-Ріяду, висловилася і сама глава уряду.

Міністерство закордонних справ, зі свого боку, запросило на розмову саудівського посла у ФРН. За словами прес-секретаря МЗС Марії Адебар, Берлін погоджує свої дії з Великою Британією, Францією та ЄС.

Тим часом, кілька великих німецьких компаній відкликали свою участь в інвестиційній конференції в Саудівській Аравії. У понеділок про відмову від участі повідомив шеф Siemens Джо Кезер.

Читайте також: Німеччина призупинить експорт зброї до Саудівської Аравії - Меркель

Журналіст Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня після того, як зайшов до приміщення саудівського консульства в Стамбулі. Турецьке слідство заявило, що журналіста було убито, а його тіло було розчленовано і вивезено.

Пізніше керівники Саудівської Аравії визнали, що журналіст і критик уряду Хашоггі був убитий у консульстві. Саудівський прокурор заявив, що журналіст був убитий під час конфлікту з людьми, яких він зустрів в консульстві. Зокрема, за його словами, між цими людьми і Хашоггі спалахнула сварка й почалася бійка, під час якої його було убито.

Президент США Дональд Трамп висловив довіру до версії Ер-Ріяда про "випадкове вбивство" журналіста.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-