Іспанія й Британія узгодили статус Гібралтару після Brexit

Іспанія й Британія узгодили статус Гібралтару після Brexit

Укрінформ
Іспанія та Британія узгодили протокол щодо статусу Гібралтару - британської заморської території - після виходу Британії з ЄС.

Про це після саміту ЄС у Брюсселі заявив прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес, повідомляє El Pais.

"Гібралтарський протокол узгоджений разом із британським урядом. Нині ми працюємо над чотирма меморандумами щодо двосторонніх відносин між урядами Іспанії й Великої Британії", - сказав Санчес. 

Він також додав, що у цим меморандумах, які ще обговорюються, будуть, зокрема, прописані питання щодо податків, співробітництва у сферах довкілля та безпеки.

Зазначається, що на відміну від спеціального протоколу щодо Гібралтару, який буде додатком до угоди про вихід Великої Британії з ЄС, меморандуми не є безпосередньою частиною угоди про Brexit.

Читайте також: В ЄС заявляють, що угода щодо Brexit готова на 90%

Як відомо, Гібралтар - це британська заморська територія, розташована на півдні Піренейського півострова. Територію було захоплено 1704 року англійським адміралом Джорджем Руком і приєднано до Англії за Утрехтським миром 1713 року. Референдум 1967 року засвідчив, що люди хочуть залишитися під управлінням Британії, але Іспанія продовжує заявляти про свої права на Гібралтар. 

Фото: FERNANDO CALVO, EFE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-