Священику, який

Священику, який "засвітив" охорону і Mercedes Кирила, заборонили служити в церкві

Укрінформ
Священика Білоруської православної церкви (БПЦ), клірика мінського Свято-Михайлівської парафії Олександра Шрамка не допустили на богослужіння перед засіданням Синоду Російської православної церкви через те, що він виклав у Фейсбуці фото охорони і "Мерседеса" патріарха Кирила.

Про це повідомляє "Медуза".

“Священик активно користується Фейсбуком. Того дня він виклав туди знімки автомобіля з номером 0002, на якому патріарх Кирил прибув у Свято-Духів собор. А також фотографії охоронців, які оточували патріарха під час служби", - йдеться в повідомленні.

Крім того, отець Олександр розкритикував предстоятеля РПЦ за те, що той проігнорував віруючих біля храму. “Вони прийшли і весь вечір стояли на вулиці, споглядаючи трансляцію на екрані. <...> Чому потрібно підкочувати на машині до брами собору і, вийшовши з неї, навіть не обернутися? Невже так важко... пройти кілька десятків кроків, вітаючи і благословляючи народ?" - написав священик у Фейсбуці. Він припустив, що поведінка патріарха було продиктована "демонстративною зневагою".

Наступного дня отець Олександр повинен був брати участь у патріаршому богослужінні в мінській Всіхсвятській церкві. “Я одягнувся, запитав, чи служу, тому що не всі священики служать, деякі просто стоять у храмі. Сказали, що служу. Потім почалося щось незрозуміле: охоронці патріарха сказали, що я фотографував патріарха, підірвав його престиж, все це йому не подобається. Ну і все. Спочатку просто попросили більше не фотографувати, щоб не було проблем. Я погодився. Потім сказали, що мене кличе владика, митрополит [Мінський і Заславський, предстоятель БПЦ] Павло. А він сказав: “Знімайте облачення, ви заборонені до служіння з сьогоднішнього дня“, - розповів священик.

Читайте також: Лукашенко “пригальмував” засідання РПЦ у Мінську

За його словами, основна претензія з боку оточення патріарха Кирила полягала в тому, що батько Олександр сфотографував номери машини глави РПЦ і його охорону. “Можливо, патріарху не подобається, коли підкреслюють, що навколо нього багато охорони. Може, [охоронцям] не подобається, що вони “світяться“. Я сам не дуже розумію, чому це така вже проблема. Але мені сказали, що я всіх зганьбив, зганьбив Білорусь, церкву і патріарха", - сказав отець Олександр.

У РПЦ підтримали рішення відсторонити отця Олександра від богослужіння з патріархом Кирилом. Прес-секретар патріарха Олександр Волков назвав заборону на служіння "дисциплінарним заходом", покликаним "трошки напоумити" отця Олександра.

14 жовтня заборону на служіння отця Олександра винесли усно; на той момент подробиці прийнятого рішення були невідомі. 16 жовтня священик отримав указ про своє звільнення з посади клірика Свято-Михайлівської парафії Мінська. У документі йдеться, що йому забороняється служити, носити ієрейський хрест і благословляти віруючих. Таке рішення обґрунтоване, зокрема, публікацією повідомлень, які "ганьблять православну церкву і сіють у серцях людей ворожнечу і ненависть". Заборона діятиме рік, після чого Мінська єпархія розгляне питання про відновлення служіння.

Білоруський поет і видавець Дмитро Строцев запустив збір підписів за скасування заборони служіння для Олександра Шрамка. У написаному поетом зверненні на адресу Мінської єпархії кажуть, що отець Олександр ініціював у своєму приході проведення богослужінь білоруською мовою. Сам священик виклав у Фейсбуці номери своїх електронних гаманців - на випадок, якщо хтось захоче надати йому фінансову підтримку - і заявив, що приймає пропозиції будь-якої роботи.

Фото: Олександр Шрамко/ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-