"Форт Трамп" у Польщі є відповіддю на агресію Росії – канцелярія Дуди

Укрінформ
Американська військова база на постійній основі в Польщі є відповіддю Росії на її агресивні дії на сході Європи.

На цьому в інтерв’ю виданню Dziennik Gazeta Prawna заявив міністр канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський.

"Це "Форт Трамп" є відповіддю на ситуацію на Сході, а не навпаки. Ми не створюємо нову ситуацію, а реагуємо на вже існуючу. Ми не створюємо наступальні сили, а оборонні",- заявив Щерський, відповідаючи на запитання, чи у відповідь на "Форт Трамп" буде російський "Форт Путін".

За його словами, це Росія здійснила перший крок, розбудовуючи свої військові потужності поблизу кордонів НАТО. Відтак, кроком у відповідь може бути створена американська база в Польщі. Однак, якщо б Росія зважилася на якісь кроки у відповідь щодо будівництва "Форту Трамп" у Польщі, то це було б "третім атакувальним кроком, який порушив би рівновагу".

Щерський наголосив, що Росія не має проблеми з перекиданням своїх військ до кордонів країн НАТО, зокрема на території Білорусі, і для цього їй не потрібно будувати військову базу. Натомість Північноатлантичний альянс все ще має значні проблеми з перекиданням великого контингенту на території, які потенційно можуть бути предметом агресії РФ.

За його словами, у Польщі певні сили намагатимуться зашкодити появі американської військової бази в РП і їм потрібно буде адекватно протидіяти.

Щерський також повідомив, що серед країн НАТО немає якихось протестів з приводу ініціативи щодо створення американської військової бази в Польщі.

Читайте також: У Польщі знайшли залишки трьох ядерних баз СРСР

Як інформувалося, станом на сьогодні на території Польщі дислокуються понад 4,5 тис. американських військовослужбовців, які перебувають там на ротаційній основі. Зокрема, у рамках зміцненої передової присутності НАТО (Enhanced Forward Presence - EFP) поблизу міста Ожиш (північний схід Польщі) розміщуються кількасот американських військовослужбовців у складі бойової батальйонної групи. Крім того, у кількох гарнізонах (Жагань, Свентошув, Сквежин і Болеславець) на заході Польщі у межах ініціативи зміцнення Європейського регіону (European Reassurance Initiative - ERI) дислокуються підрозділи бойової групи бронетанкової бригади США. Додатково у Польщі розміщений також повітряний компонент зі складу бригади бойової авіації, а в населеному пункті Редзікув на півночі країни будується американська база - елемент системи ПРО системи Aegis Ashore.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-