Представники Німеччини в Одесі вшанують пам'ять жертв нацизму

Представники Німеччини в Одесі вшанують пам'ять жертв нацизму

Укрінформ
За ініціативою берлінського аналітичного центру Das Zentrum Liberale Moderne (LibMod), 12 жовтня в Одесі в акції вшанування жертв масових вбивств у жовтні 1941 року вперше візьмуть участь представники ФРН.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіла керівник центру, екс-депутат бундестагу Марілуїзе Бек.

«У Німеччині майже нічого не знають про цю сторінку Голокосту і расистську війну на знищення. В Одесі ми хочемо показати, що Німеччина готова нести свою історичну відповідальність. Але ми хочемо показати це не тільки в Одесі, а й принести це нове знання в Німеччину», - розповіла Бек.

На церемонії, яка має початися об 11-й ранку, прозвучить музика у виконанні Одеського камерного оркестру та хору з Бремена, міста-побратима Одеси. Посли ФРН Ернст Райхель та Румунії Крістіан-Леон Туркану звернуться з промовами, перед присутніми виступлять Павло Козленко (Одеський музей Голокосту), сама Бек, а також Михайло Заславський, останній з нині живих очевидець подій 22-23 жовтня 1941 року, якому було тоді 16 років.

У жовтні в Одесу ввійшли війська гітлерівської Німеччини та їх колаборанта – Румунії. Окупанти зігнали до 30 тисяч євреїв - старих, жінок, дітей і підлітків – до артилерійських складів, облили їх пальним і підпалили... Загинули, за деякими, неповним, оцінками, 22 тисячі осіб.

Читайте також: Меркель — Нетаньяху: Ми завжди будемо нести відповідальність за злочини Голокосту

Ідея стати частиною акції народилася у Бек рік тому, коли вона побувала в Одесі і відкрила, вперше для себе, трагедію «одеського Бабиного Яру».

Марілуїзе Бек, як депутат Бундестагу попереднього скликання, та фракція Зелених у парламенті, членом якої вона була, ініціювали дебати на тему «Німецька історична відповідальність перед Україною» восени 2016 року. «Німеччина повинна визнати свою історичну відповідальність перед Україною за злочини, вчинені нацистами на території цієї країни. Нашою відповідальністю сьогодні повинна бути активна підтримка незалежної України та її суспільства в їх зусиллях із встановлення демократії, правової держави та забезпечення економічного розвитку», - говорить Марілуїзе Бек, яка переконана, що Німеччина повинна нести історичну відповідальність за злочини нацизму не тільки перед Росією, як вважають донині чимало німців, а й перед іншими республіками колишнього СРСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-