Канада закликає відмовитися від смертної кари

Канада закликає відмовитися від смертної кари

Укрінформ
Канада виступає за повну відмову від смертної кари усіма державами світу.

Про це з нагоди Всесвітнього дня боротьби за скасування смертної кари заявила міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми й надалі агітуватимемо за скасування смертної кари там, де вона досі застосовується, й працюватимемо над повною забороною цієї форми покарання. Ті, хто порушує закон, повинні понести відповідальність за свої дії, але смертна кара ніколи не є рішенням”, - сказала Фріланд.

Вона наголосила, що смертна кара - “це негуманна й варварська форма покарання, що йде у розріз із канадськими цінностями”. “У Канаді ми відмовилися від смертної кари більше 40 років тому. Ми завжди виступатимемо проти її застосування за кордоном, й проситимемо про помилування завжди, коли канадцям загрожуватиме страта, без жодних винятків”, - зауважила міністр.

Як відомо, День боротьби за скасування смертної кари був уперше оголошений у 2002 році. 27 вересня 2007 року Рада Європи офіційно проголосила 10 жовтня Європейським днем проти смертної кари.

Читайте також: Канада не накладатиме на Росію санкції через кібератаки - ЗМІ

Відсутність смертної кари є обов’язковою умовою для перебування держави в Раді Європи. Це стало однією з причин скасування смертної кари в Україні, де мораторій на виконання смертних вироків уперше почав діяти в 1995 році, незадовго до вступу в цю міжнародну організацію. Проте, через кілька місяців смертні вироки знову продовжили виконувати, дійшовши висновку, що рішення про мораторій було прийнято без дотримання належної процедури. Такий стан речей міг призвести до виключення України з Ради Європи, але в 1997 році мораторій на виконання смертних вироків знову почав діяти, й відтоді в Україні вже нікого не страчували.

29 грудня 1999 року Конституційний Суд України визнав, що смертна кара суперечить Конституції України, чим остаточно закрив шлях до її відновлення. У цьому зв’язку, у 2000 році Верховна Рада України внесла зміни до Кримінального кодексу, якими остаточно вилучила поняття “смертна кара” з офіційного списку кримінальних покарань України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-