Чапутович сказав, що найбільше не влаштовує Польщу в політиці Кремля

Чапутович сказав, що найбільше не влаштовує Польщу в політиці Кремля

Укрінформ
Агресія Росії в Україні — головне, що не влаштовує сьогодні Польщу в політиці Кремля. Варшава всіляко підтримує свого стратегічного союзника — Україну, а також є прихильником західних санкцій проти Росії.

Про це заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович в інтерв'ю російському виданню "Комерсант".

"Головна проблема — це порушення Росією міжнародного права відносно України. Це стосується анексії Криму, російського втручання на Донбас. Це накладає відбиток на стосунки Росії з НАТО, Євросоюзом і США і призвело до санкцій Заходу відносно Росії, які важливо зберігати до того часу, поки Росія не змінить свою політику по відношенню до України", — підкреслив Чапутович.

За його словами, це відбилося також і на діяльності Радбезу ООН.

Глава МЗС Польщі нагадав, що за ініціативою Польщі і під головуванням Варшави у Генассамблеї ООН у травні цього року пройшли дебати щодо України.

"Адже ми вважаємо, що треба прагнути до мирного рішення проблеми України при визнанні її в межах, затверджених міжнародним правом. Припинити бойові дії в районі Луганська і Донецька і поліпшити гуманітарну ситуацію", - підкреслив польський дипломат.

Він додав, що Польща підтримує Україну, тому що вважає, що це вона стала "предметом нападу, і дебати в ООН показали, що більшість країн дотримуються тієї ж позиції".

Чапутович також заявив, що Польща підтримує Україну та її проєвропейські спрямування.

"Це один з наших головних союзників, нас зв'язують міцні й добрі зв'язки, ми беремо участь у навчанні їхніх держслужбовців і надаємо гуманітарну допомогу. У Польщі перебуває більше мільйона українців, 40 тис. українських студентів, і ми раді, що вони тут добре почуваються", - заявивши польський дипломат.

Чапутович визнав, що у стосунках Києва і Варшави є проблема з тлумаченням історії - Волинської трагедії і проблеми з доступом польських дослідників до місць поховань, ексгумації і визнання польських жертв.

Читайте також: Поки Росія не змінить свою поведінку, підстав скасовувати санкції немає — Чапутович

"Це складний процес, для нього потрібен час і терпіння, але він іде", - констатував він.

Польський дипломат зазначив, що проблемою у стосунках Польщі і Росії є не лише Україна, але й інші питання. Зокрема, це бажання Росії побудувати "Північний Потік-2", який Польща вважає непотрібним, оскільки він не сприяє диверсифікації постачань енергоносіїв і енергонезалежності країн східної Європи.

Важливою проблемою у двосторонніх стосунках Чапутович назвав також небажання Росії вже восьмий рік поспіль передати Польщі уламки літака екс-президента Леха Качинського.

Фото з сайту msz.gov.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-