Агресія РФ спонукала Молдову прийняти першу Військову стратегію - глава МЗС

Агресія РФ спонукала Молдову прийняти першу Військову стратегію - глава МЗС

Укрінформ
Воєнні дії на території України і незаконне перебування військ РФ на молдавській території у Придністров'ї стали базовими викликами, які аргументували ухвалення першої в історії незалежної Молдови Військової стратегії на 2018-2022 роки.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив міністр закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Тудор Уляновські.

"Два чинники - воєнні дії на території вашої країни і незаконне перебування російських військ на молдавській території у Придністровському регіоні - стали базовими викликами, які аргументували ухвалення військової доктрини", - сказав Уляновські.

Він констатував, що Молдова має на своїй території заморожений конфлікт та іноземних військових і озброєння. Зокрема, у Придністровському регіоні, окрім миротворчих сил, знаходиться Оперативна група російських військ - близько 1500 військовослужбовців і приблизно 20 тис. тонн боєприпасів і озброєнь на складі біля села Колбасна.

"Вони знаходяться там без згоди Молдови, тому ми маємо бути готовими до всіх потенційних сценаріїв, тим паче враховуючи той факт, що в Україні зараз воєнні дії", - акцентував глава МЗС Молдови.

Він зазначив, що Молдова зазнає різних атак, у тому числі гібридних. За його словами, це реальність, від якої не треба ховатися, і вона полягає у нових моделях ведення воєнних дій.

"Водночас ми як країна, що розвивається поки що не готові і не маємо своїх ресурсів протистояти таким типам гібридних дій. Тому дуже важливо мати комплексний підхід. Це не означає, що Молдова готується до війни. Йдеться про те, що молдавський уряд усвідомлює виклики, які стоять перед нашою країною, і шукає на них конструктивну відповідь", - зазначив Уляновські.

Він додав, що дуже радий, що військова доктрина була прийнята, але, на його думку, вона "потрібна була давним-давно".

Читайте також: Клімкін обговорив з молдавським колегою звільнення Донбасу і Придністров'я

Як повідомляв Укрінформ, уряд Молдови на засіданні 4 жовтня затвердив Військову стратегію на 2018-2022 роки і План дій з її реалізації. Документ був розроблений Міністерством оборони за участю представників МВС і за підтримки міжнародних експертів у рамках Ініціативи консолідації обороноздатності (Defence Capacity Building Initiative - DCBI).

Військова стратегія розроблена вперше з часів проголошення незалежності Молдови і направлена на підтримку дій, здатних протистояти сучасним викликам національної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-