Туреччина засуджує Кіпр за розвідку газових родовищ

Туреччина засуджує Кіпр за розвідку газових родовищ

Укрінформ
Анкара занепокоєна односторонніми діями з розвідки вуглеводнів у Східному Середземномор'ї.

Про це йдеться у заяві МЗС Туреччини, повідомляє Anadolu

"Висловлюємо занепокоєння у зв'язку з рішенням кіпрсько-грецької адміністрації запросити міжнародні компанії в обмежену нею в одностронньому порядку так звану ліцензійну зону, ігноруючи при цьому права турів-кіпріотів", - йдеться у заяві.

У турецькому МЗС підкреслили, що дії Кіпру ігнорують "невід'ємні права турків-кіпріотів на користування природними ресурсами острова", а також порушують права Туреччини на шельфі у східній частині Середземного моря.

Згідно з виданням Hurriyet daily news, 3 жовтня влада Кіпру запросила міжнародні нафтові компанії до розвідки родовищ біля берегів острова. 

Нагадаємо, уряд Кіпру 8 лютого заявив, що під час розвідувальних робіт французької Total тв італійської ENI поблизу острова було виявлено великі родовища газу. Турецькі військові кораблі кілька тижнів блокували бурову установку, оскільки Анкара виступає проти розвідки газу і буріння, вважаючи, що це порушує права турків-кіпріотів на природні ресурси Кіпру.

Як відомо, Кіпр був поділений на грецьку і турецьку частини 1974 року внаслідок путчу і подальшої інтервенції турецької армії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-