Варшава очікує конкретних пропозицій США щодо військової бази — міністр

Варшава очікує конкретних пропозицій США щодо військової бази — міністр

Укрінформ
Вашингтон готує Варшаві конкретні пропозиції з приводу розміщення постійної американської військової бази на території Польщі.

Про це заявив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак після зустрічі у Брюсселі з міністром оборони США Джеймсом Меттісом, інформує РАР.

“Міністр оборони США Джеймс Меттіс сказав мені, що Пентагон дуже інтенсивно працює над пропозицією польської сторони щодо постійної американської бази в Польщі”, - заявив Блащак.

За його словами, чергова зустріч у цій справі відбудеться вже незабаром у Вашингтоні. Міністр повідомив, що робоча група експертів Пентагону і Міністерства національної оборони РП розпочала роботу над деталями пропозиції.

Блащак зазначив, що конкретні рішення у цій справі можна буде очікувати до березня наступного року.

“Тоді Пентагон зобов’язаний буде представити Конгресу рекомендації у цій справі”, - констатував Блащак.

Як повідомлялося, нещодавно президент США Дональд Трамп під час прес-конференції у Вашингтоні з президентом Польщі Анджеєм Дудою схвалив рішення Варшави про виділення $1,5-2 млрд на будівництво інфраструктури під американську військову базу на території країни. Тоді Дуда жартома зауважив, що її можна було б назвати “Форт Трамп”.

Читайте також: Як США та Польща дружать проти Німеччини та Франції

Станом на сьогодні на території Польщі дислокуються понад 3 тис. американських військовослужбовців, які перебувають там на ротаційній основі. Зокрема, у рамках зміцненої передової присутності НАТО (Enhanced Forward Presence - EFP) поблизу міста Ожиш (північний схід Польщі) розміщуються кількасот американських військовослужбовців у складі бойової батальйонної групи. Крім того, у кількох гарнізонах (Жагань, Свентошув, Сквежин і Болеславець) на заході Польщі у межах ініціативи зміцнення Європейського регіону (European Reassurance Initiative - ERI) дислокуються підрозділи бойової групи бронетанкової бригади США. Додатково у Польщі розміщений також повітряний компонент зі складу бригади бойової авіації, а в населеному пункті Редзікув на півночі країни будується американська база - елемент системи ПРО системи Aegis Ashore.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-