Скрипаль передав розвідці Британії компромат на главу Радбезу РФ — NYT

Скрипаль передав розвідці Британії компромат на главу Радбезу РФ — NYT

Укрінформ
Розвідувальні служби Великої Британії отримали від екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля секретну інформацію про корупційні схеми 1990-х років за участю глави Радбезу РФ і колишнього керівника ФСБ Миколи Патрушева.

Про це повідомляє видання The New York Times.

"Сергій Скрипаль, колишній російський шпигун, який був отруєний нервово-паралітичною речовиною цієї весни, постачав інформацію секретній розвідці Британії про корупційну схему 1990-х років, яка сягнула найвищого рівня - керівника Ради безпеки РФ та близького союзника Володимира Путіна Миколи Патрушева", - йдеться у книзі журналіста ВВС Марка Урбана "Справа Скрипаля. Життя і майже смерть російського шпигуна" (The Skripal Files: The Life and Near Death of a Russian Spy).

У своїй книзі Урбан розмістив фрагменти з інтерв'ю із Сергієм Скрипалем, записаного в 2017 році.

За словами Скрипаля, інформація про корупцію на найвищому рівні суворо засекречена. Офіцер ВМС РФ, який працював в російській військовій розвідці разом з ним, був схоплений під час передачі інформації західним спецслужбам, розповів Скрипаль. Він додав, що ця людина була знайдена мертвою в 2004 році. Ймовірно, чоловіка задушили у військовому госпіталі після допиту російськими спецслужбами. Офіційною версією смерті було самогубство, однак у чоловіка були відрізані пальці, що може свідчити про тортури.

Читайте також: Скрипаль викривав російських агентів у чотирьох країнах НАТО — ЗМІ

Британська розвідка вважає, що Скрипаль уникнув тієї ж долі лише тому, що під час російських допитів він не згадав корупційну мережу, що вела до Патрушева.

Як повідомлялося, колишній офіцер ГРУ Сергій Скрипаль та його дочка Юлія у березні були знайдені непритомними у Солсбері і потрапили в лікарню з отруєнням невідомою речовиною, яку згодом ідентифікували як "Новічок".

В Організації заборони хімічної зброї дійшли висновку, що влада Великої Британії правильно ідентифікувала речовину, якою було отруєно Скрипалів, і підтвердили російське походження "Новічка".

5 вересня прокуратура Великої Британії назвала імена двох росіян, підозрюваних у спробі замаху на Скрипалів. Британська розвідка з'ясувала, що підозрювані - "Олександр Петров" і "Руслан Боширов" (дані паспортів, з якими вони прибули до Лондона) - офіцери ГРУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-