Журналістів РФ в Африці могли вбити росіяни з ПВК

Журналістів РФ в Африці могли вбити росіяни з ПВК "Патріот" - ЗМІ

Укрінформ
До вбивства російських журналістів в Центральноафриканській Республіці може бути причетна діюча там приватна військова компанія "Патріот", яка формується в тому числі з російських військових.

Про це пише телеканал "Дождь" з посиланням на офіцера Міноборони, бійця цієї ПВК і ветерана спецслужб РФ.

"Можливим мотивом співрозмовники вважають розслідування поставок на африканський континент російського зброї, яке вів Орхан Джемаль", - пише видання.

Версію про "російський слід" відпрацьовує розслідувальна група Михайла Ходорковського. Джерела групи повідомляли, що 30 липня злочинці чекали на дорозі саме автомобіль з журналістами і там же бачили машину "з трьома озброєними білими людьми".

"Так, у нас є докази, які показують, що люди європейської зовнішності, яких місцеві впізнали саме як російських (а мене запевняють, що місцеві жителі легко відрізнять французів від росіян), були помічені в тому самому місці приблизно в той самий час", — підтвердив Ходорковський.

Ветеран російських спецслужб, знайомий з одним із членів групи, яка, як він стверджує, брала участь у вбивстві журналістів, розповів свою версію подій. За його даними, вбивць було троє, їх підтримували ще дві команди — групи забезпечення і прикриття. Спочатку, за його словами, їм поставили "завдання з ліквідації", а вже потім — за інсценуванні нападу місцевих грабіжників.

"Тому виникли люди в тюрбані", які грабують журналістів заради їх фотоапаратів і відеокамер. Людей перевезли з одного місця на інше, розбили скло, показали сліди боротьби", — стверджує ветеран. Всі три команди, за його словами, "були виділені зі складу ПВК "Патріот".

Читайте також: Російські журналісти у ЦАР розуміли мову своїх убивць - ЗМІ

Генерал-полковник у відставці Леонід Івашов розповів, що "Патріот" формується в тому числі з кадрових російських військовослужбовців.

Телеканал зазначає, що судячи за даними співрозмовників в Міноборони, ФСБ, ветеранських структурах та серед найманців, ПВК "Вагнера" втрачає вплив; їй на зміну приходять нові військові компанії, головна з яких — "Патріот".

Як повідомлялося, в Центральноафриканській Республіці загинули журналіст Орхан Джемаль, оператор Кирило Радченко і режисер Олександр Расторгуєв, якы знімали там документальний фільм про ПВК "Вагнера".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-