Отруєння Скрипалів: ЗМІ дізналися справжнє ім'я одного з підозрюваних

Отруєння Скрипалів: ЗМІ дізналися справжнє ім'я одного з підозрюваних

Розслідування
Укрінформ
Підозрюваний в отруєнні екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля у Солсбері, який за паспортом на ім'я Руслана Боширова в'їхав у Британію, насправді є полковником ГРУ Анатолієм Чепігою, який брав участь у "миротворчій місії" в Україні.

Про це йдеться в розслідуванні The Insider і Bellingcat.

"The Insider і Bellingcat вдалося встановити особу "Руслана Боширова", одного з двох співробітників ГРУ, обвинувачених в отруєнні Скрипалів. Ним виявився полковник ГРУ і "Герой Росії" Анатолій Чепіга", - йдеться у повідомленні.

От як описує "подвиги" Чепіги сайт відділення ДОСААФ Івановського району Амурської області: "Уродженець с.Миколаївка, випускник ДВЗКУ 2001 року Чепіга Анатолій Володимирович, тричі був у відрядженні в Чечні, має більш як 20 нагород і відзнак. А в грудні 2014 року полковникові Чепізі А.В. за виконання миротворчої місії присвоєно звання Героя Російської Федерації".

Як зазначається в розслідуванні, під "миротворчою місією" мається на увазі, судячи з усього, вторгнення в Україну (військова операція Росії в Сирії тоді ще не почалася). Підрозділ Чепіги був помічений поряд з кордоном України наприкінці 2014 року. Проте які саме подвиги здійснював цей "Герой Росіїм, поки що неясно, але його ім'я вибите золотими літерами біля пам'ятника Рокосовському, пише видання.

У публікації зазначається, що своє альтер его "Руслан Боширов" Чепіга отримав після переїзду в Москву, де він закінчив Академію ГУ ЗС РФ, що називається на сленгу ГРУ "консерваторією".

The Insider і Bellingcat шукали Боширова серед випускників військових училищ, де співробітників ГРУ готують для операцій за кордоном та інтенсивно навчають іноземній мові. Одним з таких училищ є Далекосхідне вище загальновійськове командне училище імені Маршала Радянського Союзу К.К.Рокосовського (ДВЗКУ). Приблизно знаючи вік "Боширова", розслідувачі проглянули фотографії випускників 2001-2003 років. На одній з них, зробленій у Чечні, вдалося виявити людину, яка віддалено нагадує "Боширова".

У подальшому пошуку допоміг сайт самого училища, яке опублікувало список своїх випускників, що стали "Героями Росії". Один з них — Анатолій Чепіга — за віком міг бути "Бошировим" і, судячи з інформації з відкритих джерел, служив у Чечні. Його ім'я виявилося в одній з баз даних, де адреса проживання Чепіги в Хабаровську в 2003-2005 роках співпадала з адресою військової частини, що відповідає 14 бригаді спецпризначення ГРУ: це також підвищувало вірогідність того, що "Боширов" і Чепіга — одна і та ж особа, йдеться в повідомленні.

Виписка з системи "Російський паспорт" 2014 цього року підтвердила цю гіпотезу.

Як повідомлялося, колишній офіцер ГРУ Сергій Скрипаль і його донька Юлія були знайдені непритомними у Солсбері і потрапили в лікарню з отруєнням невідомою речовиною 5 березня. Речовину ідентифікували як "Новічок".

В Організації із заборони хімічної зброї дійшли висновку, що влада Великої Британії правильно ідентифікувала речовину, якою були отруєні Скрипалі, і підтвердили російське походження "Новічка".

Читайте також: Підозрюваних в отруєнні Скрипалів раніше арештовували у Нідерландах

5 вересня прокуратура Великої Британії назвала імена двох росіян, підозрюваних у спробі замаху на Скрипалів. За словами прем'єр-міністра Мей, британська розвідка з'ясувала, що підозрювані - Олександр Петров і Руслан Боширов - офіцери ГРУ.

Фото: кадр RT

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-