У Молдові вимагають тимчасово

У Молдові вимагають тимчасово "посунути" Додона

Укрінформ
Депутати від правлячої в Молдові Демократичної партії звернулися до Конституційного суду з вимогою тимчасово відсторонити президента Ігоря Додона через його відмову підписати указ про призначення двох міністрів.

Інформацію про це підтвердив депутат парламенту Серджіу Сирбу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

"Абсолютно вірно. Нами був направлений такий позов до Конституційного суду з вимогою про його розгляд у терміновому порядку, щоб не блокувати діяльність державних установ", - зазначив Сирбу.

Як повідомлялося раніше, президент Молдови Додон заявив, що не підпише указ про призначення нового міністра охорони здоров'я, праці та соціального захисту Сильвії Раду і міністра сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища Ніколае Чубука. Він мотивував свою відмову тим, що "Сильвія Раду не працювала в системі охорони здоров'я, і не володіє відповідними професійними якостями, а Ніколае Чубук не відповідає цій посаді".

Згідно з молдавським законодавством, уряд має право повторно подати президентові кандидатури для затвердження, а в разі повторної відмови – звернутися до Конституційного суду.

Додон уже заявив, що він і вдруге відмовить у призначенні нових міністрів. У разі ж повторної відмови президента Конституційний суд може тимчасово відсторонити главу держави від посади, передавши повноваження президента прем'єру або спікеру парламенту.

Читайте також: В ЄС заявляють, що Молдова не дотримується принципів правової держави

Це вже четверта відмова президента призначати нових міністрів в уряді і підписувати ухвалені парламентом закони. Востаннє це відбулося в 2017 році, коли Додон відмовився призначити міністром оборони Еуджена Стурзу. Тоді повноваження президента тимчасово виконував спікер парламенту Андріан Канду, який і підписав указ про призначення міністра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-