Підозрюваних в отруєнні Скрипалів раніше арештовували у Нідерландах

Підозрюваних в отруєнні Скрипалів раніше арештовували у Нідерландах

Розслідування
Укрінформ
Підозрювані Британією в отруєнні екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії росіяни Олександр Петров і Руслан Бошіров раніше були заарештовані в Нідерландах.

Про це йдеться в розслідуванні The Insider і Bellingcat.

"Джерела в правоохоронних органах Нідерландів повідомили The Insider і Bellingcat (не уточнюючи дат події), що Петров і Бошіров раніше були заарештовані на території Нідерландів. Джерело також натякнуло, що про це затримання можна дізнатися більше, «якщо читати ЗМІ»", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, в пресі є лише один епізод подібного роду: навесні цього року прокуратура Нідерландів затримала двох росіян на шляху до лабораторії в швейцарському місті Шпіц, яка сьогодні відома тим, що допомагає розслідувати хімічні атаки в Сирії і отруєння Скрипаля та його дочки. При собі у затриманих були технічні засоби для зламу комп'ютерної мережі. Причому, за даними слідства, ці ж люди брали участь у зламі антидопінгового агентства WADA (саме WADA при цьому заявляло, що за злам відповідальна хакерська група Fancy Bear, де, як підтвердилося нещодавно, працюють співробітники двох військових частин ГРУ - №26165 та №74455) .

Наголошується, що арешт включає їх депортацію з країни, і малоймовірно, що після цього вони могли б скористатися шенгенською візою. Останньою поїздкою Петрова в зону Шенгену була саме Швейцарія: наприкінці січня — на початку лютого цього року.

"Тобто, якщо Петров і Бошіров дійсно були арештовані, як стверджує джерело, то це сталося саме в ході цієї поїздки. Судячи з усього, їх було затримано на території Голландії та передано швейцарському правосуддю, оскільки справа стосувалася швейцарської лабораторії", - пишуть розслідувачі.

Втім, як наголошується, це не означає, що Петров і Бошіров були саме тими двома заарештованими фахівцями з кібератак, про яких писала преса, "але такий збіг за часом і місцем не міг бути випадковим - так що якщо арешт і правда був, то вони діяли щонайменше в одній групі з «хакерами» ".

Розслідувачі стверджують, що Петров і Бошіров літали в Нідерланди у 2016 році. Ймовірно їх поїздка була пов'язана з тим, що в ті дні там проходив референдум про асоціацію Євросоюзу з Україною. Тоді, нагадує The Indsider, від імені «українських біженців» кілька росіян провели кампанію проти асоціації з Україною. При цьому вони поширювали фейкове відео з погрозами нібито від батальйону «Азов».

Також Петров, за даними розслідування, у 2016 році на міжміському автобусі в'їхав в Казахстан, кінцевим пунктом своєї поїздки він вказав Пекін. При цьому через 15 днів він повернувся в Москву з Тель-Авіва. «Судячи з усього, метою Петрова була якась із країн Середньої Азії або Близького Сходу і потрапити туди він хотів найбільш непомітним способом», - пише The Insider.

Раніше розслідувачі дізналися, що в базі Федеральної міграційної служби РФ відсутні дані про Олександра Петрова, його файл містить позначку "ц.т." (цілком таємно). У файлі про Бошірова, як вказується в новій частині розслідування, є той самий гриф секретності, а також телефонний номер Міністерства оборони РФ.

Читайте також: Журналісти знайшли чоловіка, на якому у 80-х тестували "Новічок"

На приналежність підозрюваних до ГРУ також вказують номери їх закордонних паспортів. Документи Бошірова і Петрова закінчуються на 294 і 297. Близький за номером закордонний паспорт у іншого раніше засвіченного співробітника ГРУ Едуарда Широкова (Шишмакова), якого Чорногорія обвинувачує в спробі організації державного перевороту.

Як повідомлялося, колишній офіцер ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були знайдені без свідомості в Солсбері і потрапили до лікарні з отруєнням невідомою речовиною 5 березня. Речовину ідентифікували як "Новічок".

В Організації із заборони хімічної зброї прийшли до висновку, що влада Великої Британії правильно ідентифікувала речовину, якою були отруєні Скрипалі, і підтвердили російське походження "Новічка".

5 вересня прокуратура Великої Британії назвала імена двох росіян, яких підозрюють в спробі замаху на Скрипалів. За словами прем'єр-міністра Мей, британська розвідка з'ясувала, що підозрювані - Олександр Петров і Руслан Бошіров - є офіцерами ГРУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-