Верховний суд РФ пояснив, за які лайки та репости можна

Верховний суд РФ пояснив, за які лайки та репости можна "карати"

Укрінформ
Громадська критика кримінальних справ за «лайки та репости» спонукала Верховний суд Росії змінити постанову про судову практику у таких справах - суддям рекомендували оцінювати контекст публікацій і карати за них лише при явному злочинному намірі.

Про це повідомляє РБК з посиланням на прес-службу Верховного суду.

«Пленум Верховного суду прийняв рішення уточнити судову практику у справах, пов'язаним із злочинами екстремістської спрямованості. Найвищий судовий орган рекомендував при винесенні вердиктів враховувати контекст публікацій і нагадав про конституційне право громадян ділитися інформацією», - пояснив представник Верховного суду.

Судам нижчих інстанцій також порекомендували враховувати розмір і склад аудиторії, кількість переглядів інформації, вплив розміщеної інформації на поведінку людей.

Крім того, в постанові просять змінити й підхід до експертних висновків, які раніше були основним доказом скоєння злочину при публікації матеріалів у соцмережах. Тепер він не повинен мати переваги перед іншими доказами.

Читайте також: Комісар ЄС з питань правосуддя закликає Росію звільнити Сенцова

Відповідні зміни внесуть до постанову пленуму Верховного суду Росії «Про судову практику у кримінальних справах про злочини екстремістської спрямованості» від 28 червня 2011 року.

Необхідність лібералізації переслідування за «злочини екстремістської спрямованості» в Мережі давно обговорюється представниками громадськості і окремих відомств Росії. Суспільна увага до цього питання виявилася прикутою через зростання числа справ, порушуваних у зв'язку з розміщенням в соцмережах (передусім «ВКонтакте») матеріалів, які силовики визнали екстремістськими. Відміна покарання «за лайки та репости» була одним з гасел серії протестних акцій у Москві «За вільний інтернет».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-