ТАСС повідомляє про нові сліди від дриля на кораблі

ТАСС повідомляє про нові сліди від дриля на кораблі "Союз"

Укрінформ
Фахівці знайшли "нові сліди роботи дрилем" в обшивці російського пілотованого корабля "Союз МС-09", діра в якому призвела до падіння тиску на Міжнародній космічній станції (МКС).

Про це повідомив ТАСС, посилаючись на джерело в ракетно-космічній галузі.

"Сліди від свердла є не тільки всередині побутового відсіку корабля, але і на екрані протиметеоритного захисту, яка покриває корабель зовні і встановлений на відстані 15 мм від герметичного корпусу", - наголошується в повідомленні.

Перш ніж закрити "витік" в "Союзі", космонавти провели фото - і відеозйомку отвору з допомогою ендоскопа. "В ході аналізу на цих знімках були виявлені сліди роботи свердлом і на протиметеоритному екрані за дірою - той, хто свердлив корпус, пройшовши його навиліт, уперся голівкою свердла в зовнішній негерметичний захист", - уточнило джерело ТАСС.

За словами другого джерела в ракетно-космічній галузі, установка негерметичного протиметеоритного захисту - "передостанній етап збирання корабля, далі "Союз" відправляють в цех остаточного збору".

"Коли "Союз МС-09" щойно привезли в цех остаточного збору, він був детально сфотографований, і ніякого отвору, а також слідів від дотиків свердла на обшивці зсередини відсіку не було - корабель просвердлили пізніше, коли він був повністю зібраним", - сказало джерело ТАСС. І дадало, що сам екран протиметеоритного захисту також фотографувався перед монтажем і був "чистим".

Співрозмовник агентства ТАСС зазначив, що в цеху остаточного складання корабель знаходиться близько двох тижнів, потім вирушає на 90 днів на контрольно-випробувальний стенд (КВС), "причому в КВС фотофіксація не передбачена". "Таким чином, корабель могли просвердлити на останньому етапі робіт в цеху фінальної збірки або в КІВС", - пояснило джерело.

Читайте також: Командир МКС відкидає причетність астронавтів NASA до дірки у "Союзі"

Він назвав малоймовірними версії ушкодження "Союзу" під час його транспортування по залізниці на Байконур або на самому космодромі.

ТАСС відзначило, що не має в своєму розпорядженні офіційнjuj підтвердження наданої джерелами інформації.

Як повідомлялося, в корпорації з космічної діяльності «Роскосмос» вважають, що члени екіпажу могли навмисно пошкодити космічний корабель - таким чином американці хотіли домогтися швидкої доставки на Землю одного з своїх хворих колег.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-