В Анкарі відзначили День Незалежності України

В Анкарі відзначили День Незалежності України

Фоторепортаж
Укрінформ
В Анкарі відбувся святковий захід з нагоди 27-ї річниці незалежності України та 100-річчя встановлення перших дипломатичних відносин між Україною та Туреччиною.

Захід відвідали близько тисячі людей, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Виступ міністра енергетики та природних ресурсів Туреччини Фатіма Донмеза

«У Чорноморському регіоні та на Середньому Сході Україна має і переваги, і виклики. Перевага полягає в тому, що ми маємо такого сусіда як Туреччина. Друге полягає в тому, що історично виникали різні виклики, серед яких і наша боротьба за незалежність. Лише у 20-му столітті Україна проголошувала та втрачала свою незалежність п’ять разів», - наголосив у своєму виступі Надзвичайний і Повноважний Посол України в Турецькій Республіці Андрій Сибіга.

Очільник українського диппредставництва в Туреччині наголосив, що нині у двосторонніх українсько-турецьких відносинах охоплені всі важливі сфери: політика, економіка, енергетика, оборонна промисловість, міжпарламентські відносини, культура.

Виступ Надзвичайного і Повноважного посла України у Турецькій Республіці Андрія Сибіги.

«Двостороння торгівля не відображає наш потенціал. Ми сподіваємося підписати Угоду про вільну торгівлю, щодо якої тривають переговори, щоб ми збільшували ці показники. Також сподіваємося, що загальний обсяг інвестицій турецьких компаній в Україну буде збільшений найближчим часом», - заявив міністр енергетики і природних ресурсів Туреччини Фатіх Донмез, виступаючи перед присутніми.

Міністр привітав українців з 27-ю річницею незалежності та наголосив на спільних ініціативах, реалізованих останнім часом, зокрема, затвердження безвізових поїздок між країнами за внутрішніми паспортами нового зразка, відкриття в жовтні минулого року Інституту імені Юнуса Емре в Києві, низка проектів, реалізованих Турецьким агентством зі співробітництва та координації «ТІКА» та інші.

Після виступів міністр Фатіх Донмез разом із Надзвичайним і Повноважним Послом України в Туреччині розрізали коровай.

Церемонія розрізання короваю.

Прийом з нагоди Дня Незалежності почався концертом відомих музикантів: українського піаніста Олексія Ботвінова та турецького перкусіоніста Бурхана Очала.

«Олег Сенцов є символом незламності українського духу, який слугує нам прикладом мужності. Якщо звернете увагу, стілець, де мав би сидіти Олег Сенцов на нашому заході, лишається порожнім. Віримо, що місце, залишене для Олега, невдовзі його дочекається», - сказала, відкриваючи концерт, дружина посла України в Туреччині Тетяна Сибіга.

Концерт українського піаніста Олексія Ботвінова та турецького перкуссіоніста Бурхала Очала.

На прийомі був присутній колишній бранець Кремля, звільнений за сприяння президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

Серед гостей був заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, колишній бранець Кремля Ахтем Чийгоз

Захід також відвідали командувач сухопутних військ ЗС Туреччини генерал армії Уміт Дундар, голова директорату оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір, голова комітету закордонних справ Великих національних зборів Туреччини Волкан Бозкір, колишній міністр у справах ЄС, Егемен Багиш, державний секретар міністерства національної оборони Туреччини Басат Озтюрк, вище керівництво берегової охорони Туреччини, голова генерального центру взаємодопомоги та культури кримських тюрків Туреччини (кримськотатарської діаспори Туреччини) Мукремін Шахін, представники дипломатичного корпусу, української та  кримськотатарської діаспор, керівники великих турецьких холдингів, представники бізнесу та інші.

В Анкарі відзначили День Незалежності України. Фото Ольги Будник / Укрінформ

Ольга Будник, Анкара

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-