Польща занепокоєна рішенням Європарламенту в справі Угорщини

Польща занепокоєна рішенням Європарламенту в справі Угорщини

Укрінформ
Варшава занепокоєна рішенням Європарламенту, який більшістю голосів підтримав порушення проти Угорщини процедури, що передбачає позбавлення країни-члена права голосу у зв'язку із можливим грубим порушенням демократичних цінностей ЄС.

Про це йдеться в заяві МЗС Польщі.

“Міністерство закордонних справ із занепокоєнням спостерігає за нинішнім рішенням Європарламенту, яким підтримується подання про введення проти Польщі 7-ї статті Договору ЄС. Будь-яка країна-член ЄС має суверенне право здійснювати внутрішні реформи, які вважатиме за потрібне”, - йдеться в заяві польського зовнішньополітичного відомства.

Підкреслюється, що дії, спрямовані проти держав-членів, слугують виключно поглибленню поділів в ЄС, збільшуючи недостатню довіру громадян до європейських інституцій.

Читайте також: Європарламент запустив процедуру покарання Угорщини за підрив демократії

Як інформувалося, за відповідний проект резолюції щодо «пропозиції закликати Раду ЄС застосувати ст. 7 Договору про Євросоюз у зв'язку із наявністю явного ризику серйозного порушення Угорщиною засадничих цінностей ЄС» європарламентарії проголосували у середу у Страсбурзі.

Зокрема, у Європарламенті вважають, що Будапешт має серйозні проблеми відносно дотримання демократичних цінностей у таких сферах: функціонування конституційної та виборчої систем; незалежність судочинства; корупція та конфлікт інтересів; захист персональних даних; свобода висловлювання; свобода вищих освітніх закладів; свобода релігій; свобода об’єднань; право на рівне поводження; права меншин, включаючи ромів та євреїв; фундаментальні права мігрантів, шукачів притулку та біженців; соціально-економічні права.

Читайте також: Орбан обурився обговоренням санкцій проти Будапешта у Європарламенті

У Європарламенті вже назвали це голосування «історичним», адже це перше рішення, коли законодавчий орган ЄС підтримав застосування санкцій проти країни-члена.

Остаточне рішення щодо застосування санкційних процедур, зокрема й відносно позбавлення голосу Угорщини, має обговорити та підтримати Рада ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-