Чи поверне Курц Австрію на вершину?

Чи поверне Курц Австрію на вершину?

Укрінформ
Афтершоки весілля у Штирії або український вояж австрійського бундесканцлера

Путін із самоваром та донськими казаками на весіллі глави МЗС Австрії Карін Кнайссль, її танець з очільником Кремля та непристойно низький реверанс перед ним викликали неабияку стурбованість та невдоволення, як у політико-дипломатичних колах України, так і серед пересічних українців.

Нейтральність країни, як і її перспективи стати "будівельником мостів", справжнім посередником у припиненні кровопролиття на Сході України, було поставлено під сумнів. Інша справа, якби очільника країни-агресора запросили на переговори в рамках умиротворення. Однак тут був просто "особистий візит на приватне свято". І що потім не говорила б австрійський міністр про запрошення Путіна в стилі "не сподівалася, а він взяв і прийшов", російська пропаганда використала сповна появу свого патрона на цьому святі, в оточенні топ-політиків головуючої в Раді ЄС країни.

Карін Кнайсль, Володимир Путін / Фото: Reuters
Карін Кнайсль, Володимир Путін / Фото: Reuters

Як скаже згодом головний дипломат України Павло Клімкін, Путін на весіллі у Штирії – це питання довіри.

У самому австрійському МЗС відразу поспішили запевнити, що "весільний вояж" Путіна не змінює зовнішньополітичну позицію Відня. Федеральний канцлер Себастіан Курц згодом також наголосив, що весілля жодним чином не впливає на позицію Австрії щодо РФ, а запрошення Путіна було особистим рішенням нареченої та нареченого.

Утім, відновлення довіри потребує відвертої розмови віч-на-віч.

Як видається, головною метою візиту Себастіана Курца 4 вересня до України і було запевнення керівництва України у подальшій підтримці, нейтральності офіційного Відня та незмінності позиції щодо засудження російської агресії на Сході України.

Курц, Порошенко
Курц, Порошенко

Візит мав досить поспішний характер – домовленість щодо нього була досягнута під час телефонної розмови Петра Порошенка та Курца 22 серпня, через 4 дні після весілля Кнайссль. Як згодом дипломатично натякнув у інтерв’ю австрійському інформагентству APA посол України в Австрії Олександр Щерба, ініціатором візиту була саме австрійська сторона.

Зі свого боку, українська сторона намагалася забезпечити дружній прийом очільника австрійського уряду: від зустрічі з хлібом-сіллю в аеропорту до переговорів у церемоніальній резиденції Президента України – Маріїнському палаці. Як пише журналіст австрійської Die Presse, саме з ініціативи АПУ пройшла без запитань і спільна прес-конференція Порошенка та Курца – бундесканцлера "вберегли" від, ймовірно, жорстких питань українських журналістів.

Під час самого прес-підходу за результатами переговорів президент Порошенко не скупився на дружні слова на адресу "надійного партнера" Австрії загалом та "особистого друга" Себастіана Курца зокрема. Перед цим, в інтерв’ю австрійським ЗМІ, Павло Клімкін також підкреслював, що "Себастіан є другом України і професійним дипломатом, я йому довіряю".

Судячи з коментаря посла Щерби, візит Курца справді посприяв відновленню довіри, і "після дещо сумного серпня вересень розпочався добре". За його словами, Президент і канцлер мали можливість відверто поговорити, в тому числі тет-а-тет, головні питання були задані, а відверті відповіді – отримані. "Одним словом, ми повернулися на орбіту", – підсумував результати візиту дипломат.

Перебуваючи в Україні та стоячи поруч із Президентом Порошенком, федеральний канцлер, як голова Ради ЄС, і справді чітко висловився з основного питання, вживши чітке формулювання "російська агресія", а не розмиті й безособові "конфлікт на Сході", "українська криза" і т.п. "Ми очікуємо дуже чіткої реакції на російську агресію, і у зв'язку з цим у червні цього року ми продовжили санкції проти агресора", – наголосив Курц, закликавши Москву також повернутися за стіл переговорів.

Символічним є і відвідування бундесканцлером під час свого бліц-візиту Алеї Героїв Небесної Сотні та вшанування пам’яті загиблих. Адже саме це місце асоціюється з прагненням українців бути вільним та самим обирати свій шлях розвитку, без огляду на Москву.

Певним "бонусом" для Курца під час його "візиту довіри" стало і те, що він раніше вже бував у Києві і особисто знайомий як з Клімкіним, так і з Порошенком. Очевидно, що це сприяло довірливому характеру переговорів в українській столиці.

Курц, Порошенко
Курц, Порошенко

У сухому підсумку, як видається, маємо відновлення довіри між Україною та Австрією, принаймні, на рівні Президент - Канцлер. І це – найголовніше, адже саме 32-річний "вундерканцлер" (як його називають в Австрії) очолює федеральний уряд і саме в його повноваженнях знаходиться досьє відносин з ЄС (передано від МЗС до бундесканцелярії в січні 2018 року). 

При цьому, слід бути готовими і до того, що "ексцеси" на зразок "весілля в Штирії" все ж траплятимуться, беручи до уваги наявність в Австрії коаліційного уряду – сформованого очолюваною Курцом консервативною "Народною партією Австрії" (OVP) та правопопулістською "Австрійською партією свободи" (FPO). Відома наявністю договору про співпрацю з партією Путіна "Єдина Росія", FPO зберігає за собою, окрім МЗС (куди від неї й була номінована позапартійна Карін Кнайссль), також два силові міністерства – оборони і внутрішніх справ.

Під сумнівом залишається і ефективність міжпарламентських зв’язків між Україною та Австрією, адже головою групи дружби з Україною в австрійському парламенті вкотре обрано представника саме від FPO Роберта Лугара. За головування попереднього депутата від FPO робота групи була де-факто паралізована. Власне, саме це у поєднанні з Путіним на весіллі Кнайссль і призвело до демаршу з боку співголови групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Австрією Віктора Вовка, який офіційно заявив кілька днів тому про залишення посади.

*  *  *

"Україна хоче йти іншим політичним шляхом, ніж її великий сусід на сході. І саме така невелика країна як Австрія повинна була б мати історичне розуміння і продемонструвати, що таке європейська солідарність перед реальною геополітичною загрозою. Список проблем не скорочується. Український кінорежисер Олег Сенцов голодує в російській в'язниці вже 110 днів. На Донбасі бойовики зберігають силу завдяки допомозі Москви. І нарешті: кожен, хто, як і уряд у Відні, хотів би, щоб його вважали "будівельником мостів" на міжнародній арені, має вести переговори з усіма сторонами на рівних, а не в низькому реверансі з опущеною головою", – йдеться у статті впливового австрійського видання Die Presse з приводу візиту Курца до України.

Вислів "Повернути Австрію на вершину!" був слоганом передвиборчої кампанії Курца, що його він вживає й зараз.

Дійсно ж, пане Курц, поверніть Австрію на вершину!

Василь Короткий, Відень

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-