Війна на Донбасі коштує Росії мільярди доларів — американський експерт

Війна на Донбасі коштує Росії мільярди доларів — американський експерт

Укрінформ
Інтервенція до Сирії, анексія Криму і продовження військової присутності на сході України може стати занадто витратною задачею для Путіна. 

Про це пише аналітик американського центру Atlantic Council Андерс Аслунд в статті для Project Syndicate, інформує “Голос Америки”.

“Війна – коштовна справа і росіяни це починають усвідомлювати”, - вважає Аслунд. Кремль провадить військові операції у східній Україні та Сирії і, хоча масштаб цих конфліктів – обмежений, залишається питання, чи країна може собі це дозволити.

Зростання економіки Росії лише трохи перевищує 1,5% і країна витрачає 5,3% ВВП на військові потреби, а юридичні, громадські та інші втрати забирають ще 3-4%, наголошує аналітик.

Будучи 11-ою за величиною економікою світу, Росія здатна фінансувати такі витрати в короткостроковій перспективі. Однак, довгострокова перспектива – то інше питання. З 2008 по 2016 роки Росія наростила військові витрати з 3,3%, що приблизно відповідає рівневі США – до 5,3% - це дані Стокгольмського аналітичного центру Stockholm International Peace Research Institute, пише Аслунд.

Російська бюджетна статистика свідчить, що цивільні витрати на окупований Крим становлять 2 мільярди доларів на рік. Витрати на сході України закриті для громадськості, але можна вважати, що вони подібні. В цьому разі, за оцінками аналітика, витрати Росії становлять 4 мільярди доларів, або 0,3% ВВП лише на ці дві операції.

Крім цього, Росія також втрачає у торгівлі та інвестиціях, чого досить, аби країна була у стагнації поки тривають війни, наголошує Аслунд.

Санкції, введені США та ЄС в 2014 році, працюють ефективно, вважає аналітик. У світових фінансах долар відіграє провідну роль, а оскільки кожен долар проходить через американські банки, операції в доларах підпадають під юрисдикцію Міністерства фінансів США. Тому фінансові санкції США можуть позбавити Росію іноземних інвестицій.

Читайте також: На Банковій прокоментували спробу РФ зірвати “нормандський формат”

Після втрати доступу до фінансування в доларах, російські корпорації не мали іншого виходу як виплачувати борги після настання строку виплат (а не рефінансувати – ГА). У результаті, наголошує Аслунд, загальний міжнародний борг Росії знизився з 732 мільярдів доларів США у червні 2014 року до 519 мільярдів доларів США у грудні 2015 року і з того часу залишався на цьому рівні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-