Під час Другої світової загинули 90% польських євреїв

Під час Другої світової загинули 90% польських євреїв

Укрінформ
Приблизні втрати Польщі у Другій світовій війні від рук нацистів становлять понад 5,1 млн загиблими, а в інфраструктурі — на суму понад 52 млрд злотих (понад 14 млрд дол.).

Про це поінформували у Варшаві експерти парламентської групи з питань репарацій, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Майже 5 млн 163 тис. осіб — це польські громадяни, які загинули під час Другої світової війни”, - повідомив член групи, професор Інституту історії Ягеллонського університету у Кракові Конрад Вненьк.

За його словами, 70% - це мешканці міст, а 30% - сіл. Оцінюється, що загинуло 90% усіх польських євреїв. Найбільших втрат серед мешканців зазнали Варшава, Лодзь, Бялосток, Люблін та Краків. Він додав, що підрахунки не є остаточними і ще можуть змінюватися.

Інший член групи, професор Варшавської політехніки Мечислав Приступа поінформував, що втрати у містах серед житлових і нежитлових будинків в Польщі в роки війни на сьогодні можуть становити понад 52,3 млрд злотих.

“З цих 52 млрд злотих майже 36 млрд припадає на Варшаву”,- констатував Приступа.

Голова групи, депутат Сейму від правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Аркадій Мулярчик заявив, що ці дані є попередніми, а поглиблений рапорт з цього приводу буде представлений в наступному році.

Читайте також: У Польщі проходять заходи до річниці початку Другої світової

Як повідомлялося, політики PiS торік ініціювали питання про необхідність виплати Німеччиною відшкодувань Польщі за завдану країні шкоду під час Другої світової війни. У березні цього року Мулярчик заявив, що, за попередніми оцінками експертів, у перерахунку на долари Німеччина мала б виплатити Польщі 850 млрд дол.

Лідер PiS Ярослав Качинський неодноразово заявляв, що Німеччина не має юридичних підстав, аби відмовляти Польщі у виплаті репарацій. Він висловив переконання, що це питання потрібно порушити на міжнародному рівні. Натомість у Німеччині переконують, що питання виплати репарацій Польщі в політичній та юридичній площині закрито.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-