Канада вимагає покарати організаторів геноциду в М'янмі

Канада вимагає покарати організаторів геноциду в М'янмі

Укрінформ
Міжнародна спільнота повинна підтримати жертв геноциду у М'янмі та покарати організаторів цього злочину.

На цьому наголосила міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми та міжнародна спільнота мусимо відреагувати на нагальні потреби рохінджа, які зазнають утисків. Ми не можемо мовчати. Ми повинні притягти до відповідальності тих, хто здійснював акти насильства, й підтримати зусилля з розбудови миру та досягнення примирення у М'янмі”, - сказала Фріланд.

Читайте також: ООН звинувачує військових М'янми у спробі геноциду проти рохінджа

Вона наголосила, що Канада підтримує звіт представників місії ООН з розслідування подій у М'янмі в 2016-2017 роках, у якому армію країни звинуватили у геноцидних намірах проти нацменшини рохінджа.

“Стосовно питання відповідальності та безкарності, то ми повинні упевнитися, що винуватці масових злочинів та порушень прав людини, вчинених у штаті Ракхайн, у тому числі сексуального та гендерного насильства, постали перед справедливістю”, - зазначила глава МЗС Канади.

Читайте також: У М'янмі повені "вигнали" тисячі людей з домівок

Фріланд пообіцяла й надалі працювати з іншими державами, міжнародними організаціями та громадським сектором, аби “притягти до відповідальності виконавців злочинів у М'янмі, у тому числі шляхом створення міжнародного механізму підзвітності”. “Канада залишається рішуче налаштованою вирішити гуманітарну й безпекову кризу в М'янмі та Бангладеш”, - підсумувала вона.

Читайте також: Канада розширила санкції проти М’янми

Як відомо, рохінджа - мусульманська меншина у переважно буддистській М'янмі, що проживає в основному в штаті Ракхайн. В результаті переслідування владою М'янми представників рохінджа, пік якого припав на 2016-2017 роки, країну залишили понад 700 тис. осіб. Згідно з офіційними даними, в зіткненнях загинули понад 400 осіб. За даними міжнародної організації “Лікарі без кордонів", лише за перший місяць зіткнень в регіоні жертвами насильницьких дій стали 6,7 тисяч осіб. Оприлюднений цього тижня звіт ООН поклав основну відповідальність за цю кризу та злочини на армію М'янми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-