Росія готується до відкритої війни із Заходом - литовський експерт

Росія готується до відкритої війни із Заходом - литовський експерт

Укрінформ
Старший аналітик Вільнюського інституту політичного аналізу Марюс Лаурінавічюс вважає, що заплановані в Росії військові навчання "Восток-2018" з величезною кількістю учасників і техніки є етапом підготовки до війни із Заходом.

Про це повідомляє портал Delfi.

"Не лише "Восток-2018" або конкретні сценарії нападу, які постійно відпрацьовують під час навчань, але усе, що відбувається в Росії очевидно вказує на те, що Росія готується до війни із Заходом. Не до гібридної, а відкритої "справжньої" війні, з використанням танків і ракет", - вважає Лаурінавічюс.

На його думку, "Восток-2018" показує, що Росія серйозно і інтенсивно готується до такого сценарію, тому масштаб цих навчань повинен викликати ще більше занепокоєння, ніж навчання "Восток-2017", які проходили біля кордонів Литви.

Як підкреслює експерт, це не означає, що така війна обов'язково станеться і що вона неминуча, але необхідно зазначити і зрозуміти, що Росія послідовно і систематично готується до військового конфлікту із Заходом, з НАТО.

Така, за словами Лаурінавічюса, мета російської військової реформи, а навчання - тільки складова частина цих реформ і частина загальної військової підготовки. Усі російські навчання в цілому, незалежно від місця їх проведення, потрібно оцінювати як частину загальної підготовки Росії до військового конфлікту, а не як "знак" тому чи іншому регіону.

Як зазначив експерт, навчання як частину довгострокового процесу Росія завжди використовує з метою піару і пропаганди, а "Восток- 2018" - прекрасний спосіб продемонструвати, що Росія своєю військовою потужністю нібито практично нагнала або скоро нажене США. Проте, на думку Лаурінавічюса, це не має нічого спільного з реальністю.

Читайте також: У НАТО стежитимуть за масштабними навчаннями Росії "Восток-2018"

При цьому, за словами експерта, можливими мішенями Росії є усі Західні країни та їх союзники. Росія представляє загрозу для усього Заходу як бастіону ліберальної демократії, підкреслив він.

Як повідомлялося, в Міністерстві оборони Росії заявили, що заплановані на середину вересня навчання "Восток-2018" стануть найбільшими з 1981 року. В них візьмуть участь близько 300 тисяч військовослужбовців, більше ніж одна тисяча літаків і гвинтокрилів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-