Литва публікує документи про звірства Червоної Армії

Литва публікує документи про звірства Червоної Армії

Укрінформ
Центр досліджень геноциду і опору жителів Литви починає публікувати документи про злочини Червоної армії у Литві - вбивствах, масових згвалтуваннях, грабежах, тощо. 

Документи, викладені на сайті Центру.

«У 1944 році радянська армія вигнала німецьку армію з Литви. Масштаб свавілля радянських військових був такий, що вже в липні секретар Компартії Литви звернувся до радянського військового керівництва з проханням приборкати тривале свавілля буйної Червоної Армії, щоб остаточно не втратити прихильність (місцевого, - Ред.) населення. Проте це не допомогло", - говориться в поданні до документів.

Уточнюється, що особливо жорстокі випадки грабежів і масових згвалтувань було зареєстровано в районі Клайпеди, тому що місто перед цим офіційно було німецькою територією, і радянські військові вважали місцевих жителів німцями.

Читайте також: У Литві наполягають на визнанні компартії злочинною організацією

У документах також описані підпали садиб, грабіж жителів, стрільба п'яних радянських солдатів, в результаті яких загинули люди, та інші злочини.

Зафіксовано і дії підставних загонів, що діяли за вказівкою радянської влади (що є  добре відомим і по Західній Україні). Вони жорстоко вбивали мирних жителів, прикидаючись литовськими партизанами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-