Уряд Іспанії вирішив перепоховати Франсіско Франко

Уряд Іспанії вирішив перепоховати Франсіско Франко

Укрінформ
Урядом Іспанії, після десятиліть суперечок у суспільстві та в політичних колах, було прийнято рішення про перепохованні останків Франсіско Франко з мавзолею.

Для набуття чинності документ повинен також отримати підтримку парламенту, повідомляє BBC.

Франко поховали в Долині Полеглих - монументальному комплексі в 60 км від Мадрида, який будувався за наказом самого диктатора після закінчення громадянської війни 1936-39 років. В Долині поховані понад 34 тисяч людей з обох воюючих сторін.

На місці мавзолею в Долині Полеглих, влада Іспанії планує створити антифашистський музей, а також пам'ятник примирення.

Читайте також: Аномальна спека в Іспанії забрала вже 23 життя

Як заявила в п'ятницю віце-прем'єр уряду Іспанії Кармен Кальво, нинішнє місце поховання Франка "демонструє відсутність поваги до світу і жертв, які там поховані".

Документ вносить зміни в закон про історичну пам'ять, який був прийнятий в 2007 році і передбачав відмову від символів франкізму.

Прем'єр-міністр країни Педро Санчес, який прийшов до влади в червні цього року, раніше заявляв, що перепоховання Франко допоможе примирити іспанців в їхньому ставленні до минулого.

"Як повноцінна європейська демократія, Іспанія не може дозволяти символи, які розділяють іспанців", - говорив Санчес невдовзі після вступу на посаду прем'єра.

Читайте також: Хакери Anonymous зізналися у зламі урядових сайтів Іспанії

Він також відзначав, що такий мавзолей неможливо собі уявити в жодній іншій європейській країні, яка пережила фашистську диктатуру.

Як очікується, декрет про перепоховання Франко підтримає ліва партія Podemos і націоналістичні партії Каталонії та Країни Басків. Проти декрету збирається голосувати головна опозиційна сила країни - Народна партія Іспанії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-