У Білорусі помер засновник незалежного інформагентства

У Білорусі помер засновник незалежного інформагентства "БелаПАН" Алесь Липай

Укрінформ
Засновник білоруського незалежного інформаційного агентства "БелаПАН" Алесь Липай помер сьогодні в Мінську.

Про це повідомляє БелаПАН.

"23 серпня в Мінську на 53-му році життя раптово помер засновник інформаційної компанії БелаПАН Алесь Липай", - йдеться в повідомленні.

Новинний інтернет-портал tut.by з посиланням на колег пише, що останнім часом Липай хворів і знаходився в лікарні.

Його поховають в неділю, 26 серпня, в Руденську.

БелаПАН - старе незалежне інформаційне агентство у Білорусі, яке працює з 1991 року. Його засновник і керівник Алесь Липай був не лише журналістом, але і поетом, членом Союзу білоруських письменників і Білоруського ПЕН-центру. 

У 1988 році він став першим кореспондентом "Радыё Свабода" у Білорусі.

Липай - автор перекладу білоруською мовою договору про виведення ядерної зброї з Білорусі.

У червні цього року проти Липая було порушено кримінальну справу про ухилення від сплати прибуткового податку в особливо великому розмірі з прибутків, які він отримав за кордоном. Він визнав претензії податківців і заплатив податок і пені, проте наступного дня до нього в квартиру у цій справі прийшли з обшуком.

А 7 серпня в офісах компаній TUT.BY і БелаПАН пройшли обшуки і затримання. Серед затриманих виявилися політичний оглядач БелаПАН Тетяна Коровенкова і головний редактор агентства Ірина Левшина.

У СК заявили, що проти журналістів порушена кримінальна справа по ч. 2 ст. 349 КК (несанкціонований доступ до комп'ютерної інформації, що здійснений з іншої особистої зацікавленості, спричинив заподіяння істотної шкоди). Приводом для порушення кримінальної справи послужило повідомлення агентства «БЕЛТА» про збої при здійсненні доступу до платної підписки послуг, які надавалися названим підприємством одному з його замовників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-