Майже третина росіян не знають про вторгнення у Чехословаччину в 1968 році

Майже третина росіян не знають про вторгнення у Чехословаччину в 1968 році

Опитування
Укрінформ
Сьогодні у Росії тих, хто вважає правильним введення радянських військ до Чехословаччини більше, ніж тих, хто вважає, що цього робити не слід було.

Про це свідчать дані опитування "Левада-центру".

Більш ніж третина росіян (36%) вважає, що введення радянських військ до Чехословаччині СРСР в ніч на 21 серпня 1968 року було правильним. І лише 19% респондентів вважають, що Москва 50 років тому вчинила неправильно. 45% опитаним складно відповісти на питання про правильність рішення про введення військ.

23% опитаних вважає, що "Празька весна" була "спробою антирадянських сил в керівництві ЧССР відірвати країну від соціалістичного табору", кожен п'ятий (21%) вважає ті події "підривною акцією і спробою розколоти соцтабір". Лише 18% респондентів називають події "Празької весни" "повстанням народу проти режиму, нав'язаного Радянським Союзом".

16% росіян вважають, що введення радянських військ до Чехословаччини було необхідно для запобігання кровопролиттю, а 15% опитаних вважають, що якби це не було зроблено, то в ЧССР увійшли б війська західних країн.

Практично кожен десятий (9%) переконаний, що введення радянських військ було необхідне для збереження соціалістичного устрою в Чехословаччині.

Читайте також: Річниця "Празької весни": під посольством РФ у Чехії пройшла акція протесту

4% респондентів вважають, що події "Празької весни" показали несумісність соціалізму радянського типу з демократією.

28% опитаних повідомили, що нічого про це не знають, а 22% складно з поясненням причини введення радянських військ до Чехословаччині в 1968 році.

Опитування було проведено 7-12 березня 2018 року за репрезентативною всеросійською вибіркою міського і сільського населення серед 1600 росіян віком від 18 років і старше в 136 населених пунктах, 52 суб'єктах РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-