ООН: В Сирії та Іраку залишаються десятки тисяч бойовиків ІДІЛ

ООН: В Сирії та Іраку залишаються десятки тисяч бойовиків ІДІЛ

Укрінформ
На території Сирії та Іраку залишилося від 20 до 30 тисяч бойовиків ІД, ще кілька тисяч ісламістів перебувають у Лівії та Афганістані.

Про це йдеться в спеціальній доповіді ООН, повідомляє DW.

"Попри поразку терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) в Сирії та Іраку, у цих двох країнах й досі залишається від 20 до 30 тисяч бойовиків ІД", - повідомили автори спецдоповіді ООН.

Читайте також: В Амстердамі затримали росіянина за фінансування ІДІЛ

Автори дослідження вказують, що в лавах ІД налічується "багато тисяч активних терористів-іноземців". Крім цих двох близькосхідних країн, ще майже чотири тисячі ісламістів перебувають в Лівії, зазначають автори доповіді.

"Дехто з терористів ІД перебрався до Афганістану, де це терористичне угруповання останнім часом значно активізувалося. Кількість членів ІД у Афганістані зросла до 3,5-4 тисяч осіб", - вказується в доповіді.

Читайте також: В Іраку двом європейцям дали довічне через приналежність до ІДІЛ

Як повідомлялося, влітку 2014 року терористам ІД вдалося захопити значні території на північному заході Іраку та сході Сирії. На підконтрольних територіях терористи проголосили "халіфат" та закони шаріату. Терористи "прославилися" також і тим, що нещадно руйнували в Сирії та Іраку культурно-історичні пам'ятки доісламської епохи Межиріччя. Невдовзі під егідою США було створено міжнародну коаліцію, котра поставила собі за мету ліквідувати ІД.

Читайте також: Вибухи й напади: у Сирії за день - понад 180 жертв ІДІЛ

Під ударами коаліції та її союзників, у тому числі іракських урядових сил та підтримуваних Іраном шиїтських збройних угруповань, ісламістів вдалося вибити з Іраку, звільнивши від них місто Мосул та низку інших. Згодом бойовиків ІД витіснили й сирійського міста Ракка, котру ісламісти проголосили "столицею халіфату".

На сьогодні під контролем ІД перебуває лише невеликий район на південному сході Сирії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-