Німеччина закликає пам'ятати про несправедливість диктатури НДР

Німеччина закликає пам'ятати про несправедливість диктатури НДР

Фото
Укрінформ
Німецький уряд в річницю початку зведення Берлінської стіни закликав не забувати про несправедливість диктатури Східної Німеччини та її жертв.

Про це повідомляється на сайті уряду ФРН.

«Важливо пам'ятати про несправедливість диктатури НДР і шанувати пам'ять жертв. Тому федеральний уряд підтримує меморіальні об'єкти та інші місця, які нагадують про німецький поділ і його жертви», - йдеться в пості.

День, який залишиться в пам'яті німців - 13 серпня 1961 року. В ніч з суботи на неділю солдати Національної народної армії, прикордонної поліції НДР, Народної поліції і так звані оперативні бойові групи почали перекривати дороги і залізничні колії, протягувати загородження з колючого дроту - почалося зведення стіни, що стала символом як поділу Німеччини, так і Західного і Східного блоків.

«Це стало чорним днем для Німеччини: сім'ї за одну ніч виявилися розірваними, життєві плани – зруйнованими», - йдеться на сайті уряду.

Німеччина закликає пам'ятати про несправедливість диктатури НДР. Фото: Укрінформ

Чимало зневірених людей намагалися втекти зі Східного Берліна в Західний, спроби часто закінчувалися загибеллю, перша смерть сталася вже 24 серпня 1961 року, остання - 5 лютого 1989-го, за 9 місяців до падіння стіни. Відомо про щонайменше 327 загиблих, безпосередньо при спробі подолати стіну загинули щонайменше 139 осіб. Натомість 40 тисячам удалося вирватися з «соціалістичного раю» завдяки винахідливості тих, хто мав дозвіл їздити зі Східного Берліна в Західний.

Стіна, загальна довжина якої складала 155 км, у тому числі 43,1 км в межах міста, проіснувала 28 років і впала 9 листопада 1989 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-