В Ірані схвалили антикорупційні суди

В Ірані схвалили антикорупційні суди

Укрінформ
В Ірані у суботу схвалили створення спеціальних антикорупційних судів і нове законодавство щодо боротьби проти відмивання грошей.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Верховний керівник Ірану аятола Алі Хаменеї схвалив прохання судової гілки влади країни про створення спеціальних судів у справах фінансових злочинів. Як зазначалося у його короткій заяві, яку поширили засоби інформації, покарання для звинувачених в економічній корупції мають виконуватися «швидко і справедливо».

Як наголошувалося у листі до верховного керівника від голови судової гілки влади Ірану Садега Амолі Ларіджані, нові ісламські революційні суди будуть мати вказівку присуджувати максимальні терміни для тих, хто «розладнує і корумпує економіку». Ці суди, на думку судової гілки влади, що є в Ірані окремою державною інституцією, повинні мати право судити будь-яких підозрюваних, включно з посадовцями і військовими, і виносити вироки аж до смертної кари.

Читайте також: Іран вирішив "заморозити" дипломатичні контакти із США

Рішення ухвалене в час, коли національна валюта країни, іранський ріал, за останні кілька тижнів втратив майже половину своєї вартості після рішення президента США Дональда Трампа поновити широкі економічні санкції проти Ірану. Центральний банк і судова влада країни звинуватили у знеціненні ріала «ворогів».

11 серпня  Рада вартових Конституції також затвердила зміни до законодавства, що мають на меті посилити боротьбу з фінансуванням тероризму. Ці зміни «не суперечать Конституції і законам шаріату», сказав журналістам Аббас Алі Хадходаеї, голова Ради вартових Конституції – специфічного іранського органу, який, серед інших завдань, перевіряє на відповідність ісламському праву країни нових законодавчих актів.

Ці кроки мають на меті полегшити залучення іноземних інвестицій в Іран після поновлення санкцій США. Міжурядова група боротьби з фінансовою злочинністю - Робоча група фінансових дій (FATF) заявляла у червні, що Іран має час до жовтня, щоб здійснити належні реформи, і попередила про наслідки в разі невиконання. Президент Ірану Хасан Роугані відтак подав низку законопроектів, щоб виконати вимоги FATF, у сподіванні, що організація викреслить країну зі своїх «чорних списків».

Минулого місяця судова влада повідомляла, що за «розладнання» економіки, грошової і валютної системи Ірану були затримані 29 осіб.

Фото: @khamenei.ir

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-