У Румунії поновились протести проти уряду

У Румунії поновились протести проти уряду

Відео
Укрінформ
У столиці Румунії Бухаресті у суботу зібралася нова багатотисячна акція протесту проти уряду після того, як 10 серпня під час попередньої демонстрації потерпіли 440 людей, зокрема і близько двох десятків спецпризначенців поліції.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Наразі не було повідомлень про інциденти під час нинішнього мітингу на центральній площі міста, зазначає видання.

Уранці 11 серпня медичні служби Бухареста повідомили, що 65 потерпілих в результаті сутичок довелося шпиталізувати, з них 9 поліцейських.

Канцлер Австрії, яка нині головує в Європейському союзі, Себастіян Курц розкритикував сутички, під час яких також потерпів оператор австрійського громадського телебачення.

Також із критикою сутичок виступав раніше президент Румунії Клаус Йоханніс. Він, зокрема, засудив «брутальне» і «вкрай непропорційне» втручання поліції й заявив, що Міністерство внутрішніх справ має пояснити дії спецпризначенців. Також Йоханніс звернув увагу й на насильницькі дії частини демонстрантів.

Читайте також: Кількість постраждалих під час протестів у Румунії зросла до 440

Як повідомлялося, сутички 10 серпня сталися після того, як поліція застосувала сльозогінний газ і водяні гармати для розгону демонстрантів. Останні у відповідь закидали поліцію камінням, пляшками й димовими бомбами.

Румунська прокуратура порушила кримінальну справу у зв'язку із втручанням жандармів та інцидентів на площі Вікторії в Бухаресті 10 серпня, а також в ніч з 10 на 11 серпня. Розслідувати справу, зокрема, буде військова прокуратура.

Унаслідок сутичок між учасниками акції протесту румунської діаспори в Бухаресті та органами правопорядку постраждали 440 осіб, у т. ч. 24 поліцейські.

10 серпня у Бухаресті проходив мітинг проти правлячої коаліції на чолі з Соціал-демократичною партією. В акції взяли участь понад 110 тисяч осіб, які прибули до Бухареста з різних регіонів Румунії, а також з інших країн - Норвегії, Голландії, Іспанії тощо.

Головна вимога протестувальників – не підривати основи незалежного правосуддя і не допускати до влади людей, які мають проблеми з кримінальним законодавством. Маніфестанти вимагають також відставки уряду і проведення дострокових парламентських виборів.

Прем'єр-міністр Румунії Віоріка Денчиле, а також депутати парламенту на сьогодні перебувають у відпустці.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-