Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Україна дійсно виконала ВЕСЬ політичний блок мінських угод. Цей факт не визнає тільки РФ

Україна дійсно виконала ВЕСЬ політичний блок мінських угод. Цей факт не визнає тільки РФ

Блоги
Укрінформ
Натомість, РФ ні на крок не просунулася у виконанні мінських угод

До керівництва ВР (спікера і заступників) звернувся спеціальний представник головуючого в ОБСЄ, представник в ТКГ Мартін Сайдік, який дійсно щиро докладає багато зусиль, аби зробити роботу групи результативною і сприяти врегулюванню війни на Донбасі. В своєму зверненні цей шанований дипломат справедливо зазначає, що Верховна Рада України продемонструвала ґрунтовну законотворчу роботу, яка була проведена в рамках Мінських угод від вересня 2014 року та лютого 2015 року. За останні роки було прийнято низку важливих законів, які сприяли закладенню фундаменту поточного процесу політичного врегулювання конфлікту на сході України. 

З цим не можливо не погодитися, Україна дійсно виконала весь політичний блок мінських угод, й цей факт не визнає тільки РФ. 

Проте, в своєму листі Мартін Сайдік звертає увагу на те, що дія Закону України, що передбачає особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, пролонгованого на рік в жовтні 2017, закінчується восени. Нагадаю, як драматично приймався цей закон, який був конче потрібен українським дипломатам для посилення переговорноі позиції по продовженню санкцій проти РФ. Тоді депутати Самопомочі й деякі позафракційні пошматували мікрофони в президії (до речі, збитки – а це кілька тисяч гривень за кожен мікрофон – ці депутати досі не покрили), швирялися шашками в присутності дітей, що прийшли на екскурсію у ВР, кричали про кінець світу, армагедон, зраду і «захарченків у ВР». Пройшов рік. Звичайно, всі ці популістські істеричні заяви не справдилися. Як я тоді й апелювала до колег по парламенту: звичайно, ніяких захарченків у ВР бути не може (але там повно корисних «патріотів», які підіграють Кремлю), пролонгація закону ЗНАЧНО ПОСИЛИЛА переговорчі позиції наших дипломатів і влади й допомогла продовженню санкцій проти РФ у січні й липні 2018 року. 

Натомість, РФ ні на крок не просунулася у виконанні мінських угод. Який сценарій Кремля зараз? Перше: на окупованих територіях, за кремлівським планом, як у листопаді 2014, готуються до «виборів». Кремль очікує (небезпідставно), що ВР у пилу передвиборчих баталій вже не зможе пролонгувати закон, тому саме Україну звинуватять у зриві політичного блоку – і друзі Кремля в ЄС, які мріють про скасування санкцій, отримають залізобетонний аргумент. А бойовики ще й проведуть «вибори», в яких Кремль також звинуватить Київ: мовляв, не може ж регіон бути без «влади», а Україна не пролонгувала закон і тим самим спровокувала вибори на окупованому Донбасі. 

Восени парламент чекає важка дискусія по пролонгації закону. Наші справжні друзі й адвокати зі США, ЄС, з Вашингтона, Парижа, Берліна, Відня вже зараз закликають українських парламентарів проявити мудрість, державницьку позицію й дати їм важливий козир для продовження санкцій. Я також буду апелювати до колег-депутатів – проявити мудрість і допомогти нашим дипломатам, посилити їх переговорчі позиції, не дати жодного шансу друзям Кремля мати аргументи для зняття санкцій. Тим більше, всім очевидно, що пролонгація цього закону – чиста формальність, він не вступить у дію, бо РФ не збирається йти з Донбасу. Але ми повинні посилити аргументи наших дипломатів. 

На першій у вересні погоджувальній раді звернуся до лідерів фракцій із проханням провести дискусію щодо питання пролонгації закону. Готова як учасник мінських переговорів прийти на зустріч із фракціями, якщо є потреба і бажання, й відповісти на запитання. Також запропоную колегам перше засідання нашої неформальної мінської платформи присвятити саме цій проблематиці. Голосування буде непростим і цікавим і точно покаже, хто докладає зусиль для того, аби ЄС продовжила санкції, а хто – зацікавлений в знятті санкцій з РФ. 

Р.S. В листі Мартін Сайдік також справедливо зазначає, що пролонгація закону могла б сприяти залученню сил ООН для вирішення конфлікту. Й також дало б потрібний сигнал міжнародній спільноті для подальшої підтримки цих зусиль.

Ірина Геращенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-