Молдова приєднається до Глобального акту Магнітського

Молдова приєднається до Глобального акту Магнітського

Укрінформ
Група депутатів парламенту Молдови зареєструвала законопроект, який передбачає застосування у країні положень Глобального акту Магнітського.

Ініціаторами ухвалення закону виступила група громадських неурядових організацій, що працюють у сфері захисту прав людини (Transparency International Moldova, IDIS Viitorul, співтовариство WatchDog.MD, CPR, PromoLex та інші), повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Молдові.

"Останніми роками низка регіональних кримінальних угруповань використовувала банківську систему Республіки Молдова для здійснення незаконних операцій з відмивання грошових коштів з Росії до офшорних зон. Ця злочинна діяльність призвела до розкрадання понад мільярда доларів з банківської системи країни та банкрутства трьох найбільших банків Молдови", - наголошується у законопроекті.

Читайте також: У Молдові пропонують ухвалити власний "Закон Магнітського"

Підкреслюється також, що результати проведеного незалежного розслідування свідчать іще й про те, що на початку 2008 року дві молдавські компанії перевели до офшорних зон викрадені з державного казначейства Росії понад 52 мільйони доларів.

Окрім цього, законопроект передбачає блокування доступу до банківської системи країни особам, що причетні до злочинних фінансових махінацій, заборону на в'їзд до Молдови осіб, які порушують права людини та причетні до відмивання бюджетних фінансових коштів, а також конфіскацію майна, здобутого шляхом відмивання грошей та через інші злочинні схеми.

Читайте також: Канаді варто розширити санкції проти Росії - депутат

Як повідомлялося, "Акт Магнітського" - це закон США, який містить список російських чиновників, причетних до шахрайства, переслідуванням та порушень прав людини, зокрема пов'язаних зі справою компанії Hermitage Capital Management та смертю російського адвоката Сергія Магнітського. Закон був ухвалений шість років тому, але пізніше набув статусу глобального акту, який може застосовуватися проти громадян будь-якої країни, які порушують права людини.

Згодом подібний закон ухвалили Європарламент, Естонія, Велика Британія та низка інших країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-