Фейгін проти Адвокатської палати: у Москві починається суд про

Фейгін проти Адвокатської палати: у Москві починається суд про "позбавлення статусу"

Укрінформ
Російський юрист Марк Фейгін заявив, що засідання, на якому розглянуть апеляцію на рішення Адвокатської палати Москви про позбавлення його статусу адвоката, розпочнеться о 16.30 в Хамовницькому суді столиці РФ.

Представлятимуть інтереси Фейгіна адвокати Володимир Краснов і Вадим Прохоров, повідомив захисник у коментарі Укрінформу.

"Сьогодні о 16.30 в Хамовницькому суді відбудеться друге засідання за моїм позовом до Адвокатської палати міста Москви. Представлятимуть мої інтереси відомі адвокати Володимир Краснов і Вадим Прохоров (другий, імовірно, трохи затримається через об'єктивні причини). Нагадаю, що Палата направила представляти свої інтереси молодого адвоката, жінку, яка не є членом ради Палати і не в курсі багатьох особливостей справи. Тому я заявлю клопотання про виклик до суду керівництва Палати, щоб пояснили якісь деталі справи", - сказав Фейгін.

Читайте також: Фейгін хоче бачити у суді керівників Адвокатської палати Москви

Він нагадав, що рішення про позбавлення його статусу адвоката було ухвалене більшістю в один голос, але саме по собі ухвалення такого рішення свідчить, за його словами, про те, що російська адвокатура втратила самостійність і наразі все більше перетворюється лише на галузевій відділ Мін'юсту РФ. "Характерними рисами московської адвокатури стають сервільність, корупція і відмова від базових цінностей адвокатської діяльності. Особливо хотілося б побачити на засіданні суду віце-президента Адвокатської палати Москви Вадима Клювганта", - зазначив Фейгін.

За його словами, Адвокатська палата в останні роки сама обмежила можливості оскарження її рішень, і тому наразі можна оскаржити лише порядок ухвалення рішення, а не його суть. Однак, заявив Фейгін, і тут порушення Адвокатської палати цілком очевидні, принаймні, щодо термінів ухвалення рішення - був пропущений 6-місячний термін, протягом якого можна було виносити покарання. "Показово, що до і після ухвалення рішення по моєму випадку в Адвокатській палаті розглядалися подібні справи. Але там адвокати не були так жорстко налаштовані проти наявного в Росії політичного режиму. Тому в їх випадках обмежилися зауваженнями", - наголосив захисник.

Фейгін також нагадав, що після проходження всіх інстанцій в російських судах він перенесе розгляд даного питання в ЄСПЛ, і там його можливості для оскарження будуть набагато ширшими. Зокрема, він апелюватиме до Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод, до статей 10 "Свобода вираження думки" та 18 "Рамки застосування обмежень щодо прав". Фейгін оцінює свої шанси на виграш справи в ЄСПЛ як високі.

"Що ще важливо, мій процес з Адвокатською палатою Москви привертає все більше уваги преси. Наприклад, сьогодні мені телефонували з Deutsche Welle. Знаю також, що на сьогоднішнє засідання прийде ряд журналістів", - резюмує Фейгін.

Читайте також: Сущенко написав важливу для Фейгіна заяву

Як повідомлялося, російського юриста Фейгіна, який захищає журналіста Укрінформу Романа Сущенка, 24 квітня на раді Адвокатської палати Москви позбавили статусу адвоката. 14 травня Фейгін повідомив, що подав до Хамовницького суду Москви позов на Адвокатську палату Москви. 5 липня у Хамовницькому суді Москви відбувся його розгляд, засідання суду перенесли на 31 липня.

Раніше Фейгін захищав українських політв'язнів Надію Савченко, Мустафу Джемілєва, Ільмі Умерова. Після позбавлення статусу до процесу у справі незаконно затриманого в РФ українського журналіста Романа Сущенка він допущений як громадський захисник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-