Росіяни вважають політичну ситуацію “вибухонебезпечною

Росіяни вважають політичну ситуацію “вибухонебезпечною"

Опитування
Укрінформ
Населення Російської Федерації дедалі більше розчаровується у здатності влади вирішувати поточні проблеми і налагоджувати нормальне життя в країні.

Про це повідомляє керівник відділу вивчення споживання і рівня життя аналітичного центру "Левада - Центр" Марина Красильникова.

  У червні 2018 року знову, як і в 2011-2013 роках, оцінки дій влади виявляються нижчими, ніж інші складові Індексу соціальних настроїв (ІСН) - оцінки особистого становища і ситуації в країні в цілому. Так, за даними дослідження "Левада - Центр", більш ніж половина опитаних - 58% - вважають, що уряд не зможе покращити стан справ у країні в найближчий рік, і частка таких відповідей проти лютим зросла на 17%.

   За даними Красильникової, «навесні - на початку літа нинішнього року, попри футбольне свято, що відбулося, помітно погіршилися не тільки рейтинги влади, а й загалом настрої та очікування людей. На початку літа,  проти кінцем зими (червень до лютого), посилився песимізм в оцінках не тільки ситуації в країні в цілому, але і становища своїх сімей; зросли побоювання щодо майбутнього розвитку економіки країни і власних можливостей забезпечувати хоча б звичний рівень життя для себе і своїх близьких. За ці кілька місяців приблизно на 10% зросла частка негативних оцінок матеріального становища сімей і економічного становища країни в цілому. На цьому тлі очікування на майбутнє погіршилися значно сильніше - приблизно в півтора раза збільшилася частка негативних прогнозів зміни становища своїх сімей і ситуації в країні. І поки що важко сказати, в якій сфері життя - політичній чи економічній, люди очікують в майбутньому більше лиха - частка негативних оцінок зміни ситуації в обох цих сферах зросла приблизно на чверть. Поки ж оцінки поточної політичної ситуації погіршилися найменше - частка людей, які оцінюють її як «напружену» або навіть «вибухонебезпечну», зросла на 9%».

 Всі ці різні аспекти формування загального соціального настрою в країні відображає ІСН, вимірюваний «Левада-Центром». У червні цей показник помітно знизився - на 10% проти лютим і навіть більше - на 13%  проти попереднім виміром у квітні. При цьому всі складові зведеного індексу показали приблизно однакову негативну динаміку (червень до квітня):

 Оцінки сьогоднішнього особистого становища (відображають суб'єктивні оцінки динаміки рівня життя своїх родин) - мінус 10%.

Оцінки ситуації в країні в цілому - мінус 12%.

Очікування на майбутнє своїх сімей і країни - мінус 12%.  Оцінки дій влади - мінус 18%.

Як повідомляється, "серйозним викликом для динаміки суспільних настроїв стала звістка про підвищення пенсійного віку, а також про збільшення ПДВ. І все це відбувалося на тлі сплеску цін на бензин. Багатомільйонна армія пенсіонерів, яка в 2005 р. продемонструвала свою рішучість у відстоюванні небагатьох збережених норм суспільного договору (у вигляді безкоштовних пільг), цілком заслужено привертає увагу влади, яка намагається, схоже, пом'якшити для цієї категорії громадян наслідки нещодавніх рішень".

Також негативні настрої все більше накопичуються серед працюючих громадян, зазначає аналітик.

Читайте також: Більшість росіян не знають про голодування Сенцова

За її словами, ще на початку століття була усталена структура співвідношення громадського оптимізму - найбільш позитивно налаштованою була молодь, далі рівень соціальних настроїв плавно знижувався в міру їх дорослішання, досягаючи мінімуму в старшому віці. В останні кілька років все частіше виявляється, що вже в 40-річному віці формується той низький рівень соціального оптимізму, який характерний для найстарших вікових груп. Навесні нинішнього року картина стала ще більш гнітючою - вже в 30-річному віці російські громадяни виявляються такими ж скептиками, як і більш старші покоління. Вимірювання ІСН в червні показали навіть, що в групі людей нинішнього пенсійного віку рівень настроїв вищий, ніж у людей, яким за 40, які щойно дізналися, що їм належить працювати ще як мінімум п'ять додаткових років, зазначає "Левада - Центр".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-