Лідер боснійських сербів закликає переглянути звіт про жертви у Сребрениці

Лідер боснійських сербів закликає переглянути звіт про жертви у Сребрениці

Укрінформ
Президент Республіки Сербської, сербської автономної складової Боснії і Герцеговини, Мілорад Додік у понеділок закликав переглянути звіт та знову відкрити дебати про вбивства мусульман у Сребрениці у 1995 році.

Про це інформує Reuters.

«Мілорад Додік запустив процедуру, що вимагає від парламенту відкликати й переглянути звіт 2004 року про кількість жертв у Сребрениці, який говорив про те, що боснійські серби вбили біля 8 тисяч мусульман в районі цього міста протягом війни 1992-1995 років», - йдеться в повідомленні.

Лідер Республіки Сербської визнає, що вбивства з боку сербів у Сребрениці були, проте вважає, що цифри у звіті 2004 року перебільшені. Відповідно, 14 серпня відбудеться парламентське засідання, яке обговорюватиме даний запит Додіка.

У той же час, критики звинувачують лідера боснійських сербів у намаганні використати трагедію для здобуття сербських голосів на загальних виборах у Боснії і Герцеговині, що пройдуть 7 жовтня.

Читайте також: У Словенії можуть відбутися нові дострокові вибори - ЗМІ

Різанина у Сребрениці  - один із наймасштабніших воєнних злочинів у сучасній європейській історії, скоєний у ході Боснійської війни 13-22 липня 1995 року, що полягав у спланованому масовому вбивстві боснійськими сербами близько 8 000  боснійських мусульман чоловічої статі віком від 12 до 77 років. Різанину було вчинено після захоплення Сребрениці військом Республіки Сербської під командуванням генерала Ратка Младича за співучасті воєнізованого формування «Скорпіони» під контролем міністерства внутрішніх справ Сербії.

Міжнародний трибунал для колишньої Югославії визнав події у Сребрениці в липні 1995 року геноцидом, за що в листопаді 2017 року до довічного ув'язнення було засуджено командувача військ боснійських сербів Младича.

Фото: BOL-Chat.de

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-