Справи на прокурорів і суддів: Литва звинувачує Росію в тиску

Справи на прокурорів і суддів: Литва звинувачує Росію в тиску

Укрінформ
Міністерство закордонних справ Литви назвало рішення правоохоронних органів РФ порушити кримінальні справи проти литовських суддів і прокурорів, які ведуть справу про події 1991 року, тиском на Литву.

Про це повідомляється на сайті відомства.

"На жаль, Російська Федерація все більше грузне в болоті радянського минулого, яке не відрізнялося повагою ні до людського життя, ні до свободи, ні до суверенітету сусідніх країн. Російські правоохоронні структури прискореними темпами перетворюються на репресивний апарат, який замість того, щоб грати звичайну в демократичних державах роль противаги владі, стає знаряддям її свавілля", - заявили в МЗС Литви з приводу рішення Слідчого комітету РФ почати кримінальне переслідування литовських суддів і прокурорів за статтею "про притягнення до відповідальності завідомо невинної особи".

На думку МЗС, звинувачення в тому, що справу щодо організаторів і учасників агресії 13 січня не базується на об'єктивних доказах, відгонить особливим цинізмом, оскільки Росія сама відмовилася співпрацювати у справах 13 січня і про вбивство литовських посадових осіб у Мядінінкай.

Читайте також: Слідком РФ "шиє" справи литовським суддям і прокурорам за події 1991 року

Як повідомлялося, Слідчий комітет Росії (СКР) 23 липня ініціював кримінальне переслідування низки литовських суддів і прокурорів, які розслідують справи проти російських військовослужбовців за подіями 1991 року.

З 2006 року Генеральна прокуратура і суд Литовської Республіки здійснюють кримінальне переслідування 60 колишніх військовослужбовців Збройних сил СРСР, значна частина яких в даний час є громадянами Росії. У Литві їх підозрюють у злочинах під час подій у Вільнюсі в січні 1991 року. Тоді під час боротьби за незалежність Литви, на придушення якої направили військових Радянської армії, загинули 14 литовців і понад 700 отримали поранення.

Напад на литовський митний пункт поблизу села Мядінінкай, на кордоні з Білоруською РСР, стався 31 липня 1991 року, в період розпаду СРСР. У результаті нападу 7 осіб було вбито, один важко поранений.

Згодом ніхто з посадових осіб СРСР не взяв на себе відповідальність за людські жертви в ході цих подій. Міністри внутрішніх справ і оборони також запевняли у своїй непричетності. Президент СРСР Михайло Горбачов заявив, що нічого не знав про цю акцію Збройних сил СРСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-