Шпигунський скандал у США: Чого не розуміє Трамп

Шпигунський скандал у США: Чого не розуміє Трамп

Укрінформ
На федеральному рівні всерйоз зайнялись протидією російській активності

Це є прямим нагадуванням Дональду Трампу, що Росія – не "конкурент" і навіть не противник, а справжній ворог, який продовжує свій тихий, але агресивний наступ.

Сказати, що справа Марії Бутіної, яку заарештували минулого тижня у США, здивувала американців, буде перебільшенням. У Штатах уже звикли до шпигунських скандалів із росіянами, їхнього видворення, санкцій, а також до фільмів і серіалів на цю тему. Хіба велика справа? - ще одна Анна Чапман. Але цього разу не все так просто. Бо йдеться не лише про звичайне шпигунство чи викрадення інформації, а про адресну роботу спецслужб Росії в республіканському керівництві й адміністрації Трампа з метою коригування політики США. І все це – на тлі російського розслідування спецпрокурора Мюллера, а також протестних мітингів у великих містах після саміту в Гельсінкі з красномовними гаслами "Трампутін" та "Владімір Трамп".

Max Avdeev
Марія Бутіна. Фото: Max Avdeev

ВІД ЛОБІЗМУ ДО ШПИГУНСТВА

У Москві, звісно, все заперечують. Ба більше, пов'язують арешт Бутіної зі спробою адміністрації Білого дому завадити Трампу встановлювати дружні відносини із РФ. Можливо й так, але ця історія, як і введення не так давно санкцій проти 12-ти офіцерів ГРУ, не є вигаданою. Йдеться про масивні томи матеріалів обвинувачення зі встановленими прізвищами, конкретними датами та відстеженою крок за кроком активністю.

Громадянку Росії Марію Бутіну затримали за формальним звинуваченням – через незаконну діяльність як іноземного агента, простіше кажучи, лобіста без належної реєстрації й дозволу.

Але в процесі подальшого розгляду з'явилися нові факти, які розкривають справжню природу її діяльності. Зокрема, федеральні прокурори у США вказали на її контакти з російськими спецслужбами, а також на конкретні спроби розширити коло надзвичайної "довіри" серед впливових американських посадовців, у тому числі, через пропозиції інтиму. Все це, як стверджує сторона обвинувачення, пов'язане не з чим іншим, як із широкомасштабною кампанією втручання Росії у внутрішню політику США.

29-річна росіянка не визнала себе винною, однак суд залишив її під вартою, врахувавши занепокоєння прокурорів, що вона просто незаконно залишить територію США не без допомоги російської сторони.

У справі Бутіної у США із самого початку все трималося на обмані – від її в'їзду в країну за формальною студентською візою до підозрілого спілкування з російським дипломатом, причетним до шпигунській діяльності. Крім того, з'явилися свідчення про контакти Бутіної з російською розвідкою, що стало відомо прокурорам з її листування.

Олександра Торшина
Марія Бутіна і Олександр Торшин

КРЕМЛІВСЬКІ “ПАТРОНИ”

У справі навіть встановили, що росіянка мала патронат із боку замглави Центробанку Росії Олександра Торшина. Саме він вперше звозив її до Сполучених Штатів у 2015 році, де ввів у коло високопоставлених функціонерів в американській адміністрації й бізнесі. Згодом Торшин сам опинився під санкціями "Кремлівського списку" через причетність до втручання у вибори у США.

Крім того, ЗМІ повідомили ще одну пікантну деталь, про підтримку Марії Бутіної російським мільярдером Костянтином Ніколаєвим, який посідає 93-тю сходинку за версією "Форбс" зі статком $1,1 млрд. Цей російський бізнесмен, що, як пише The Washington Post , має "глибокі зв'язки в адміністрації російського президента" і був неодноразово помічений у спробах встановити прямі контакти з оточенням самого Трампа. Це хоч і не прямий зв'язок між Кремлем і Трампом, але навряд чи цей факт стане зайвим для слідчих по російській справі.

22
AP/EAST NEWS

ПЕРЕВЕРШИЛА ЧАПМАН?

Основною "мішенню" росіянки на перших порах став функціонер-республіканець Пол Еріксон, з яким вона перебувала у близьких стосунках. До слова, американське видання WSJ  описує Еріксона як політичного активіста, "який заявляв про знайомство з республіканським керівництвом, але перебільшував свої політичні зв'язки та мав історію поганих боргів і шахрайства". Те, що цей чоловік став для Бутіної всього лиш проміжною ланкою до більшої здобичі, прямо заявили прокурори. Зокрема, був наведений факт, що принаймні в одному випадку росіянка запропонувала іншій впливовій людині секс в обмін на посаду у великій американській організації. ЗМІ припускають, що йдеться про Національну стрілецьку асоціацію США (NRA), тісно пов'язану з республіканським керівництвом у Конгресі.

Для чого ж їй тоді був потрібен Еріксон? Прокурори стверджують, що Бутіна використовувала свої стосунки з ним для отримання доступу до "розгалуженої мережі американців, які займають впливові на політику США позиції". До цього списку, як зазначило офіційне обвинувачення, входили, зокрема, провідні посадовці NRA.

За інформацією ФБР, російський "патрон" Бутіної Олександр Торшин написав їй у листуванні, що вона "перевершила" скандально відому Анну Чапман, яку в США вважають розкритим агентом російської розвідки. Чапман свого часу також була затримана за звинуваченнями в нелегальній співпраці з російським урядом і потім вислана зі Штатів разом з іншими розкритими агентами.

УКРАЇНСЬКИЙ СЛІД

Тим часом, із кожним днем відкриваються нові подробиці про активність Бутіної. Перед тим як потрапити до США, вона обкатала свої якості агента впливу в Україні. Зокрема, навесні 2014 року росіянка взяла активну участь у кампанії за від'єднання Криму від України . Як представник організації "Право на зброю" вона закликала власників зброї, а також інших громадян півострова підтримати окупаційну владу. Після цього Бутіна була помічена на сході України, де активно виступала на підтримку проекту "Новоросія". І це лише епізоди, які стали відомі медіа.

Якщо ці факти будуть враховані під час слухань у суді Сполучених Штатів, це може стати одним із перших судових процесів в Америці над арештованим агентом Кремля, яка де-факто була фізичним учасником анексії Криму й окупації Донбасу. Можливо, це створить прецедент. Хоча, очевидно, основна увага американського судочинства зосереджуватиметься на зусиллях російських спецслужб підірвати демократію в Сполучених Штатах.

Процес над Бутіною, який до речі не є частиною розслідування "російської справи" спецпрокурора Мюллера, свідчить про те, що на федеральному рівні у Сполучених Штатах всерйоз зайнялись протидією російській активності. Це також розширює бачення загальної картини методів, які продовжує застосовувати РФ – разом із тотальною дезінформацією і пропагандою, а також атаками хакерів і ботів – у своїй гібридній війні проти цивілізованого світу.

Це також є прямим нагадуванням Дональду Трампу, що Росія – не "конкурент" і навіть не противник, а справжній ворог, який продовжує свій тихий, але агресивний наступ. І це розуміє багато хто у США, у тому числі в Мін'юсті, спецслужбах й наближені до глави Білого дому члени адміністрації. Чи дослухається цього сам Трамп? Чи усвідомить, що не тільки "фейкові новини", яких він продовжує називати ворогами народу, заважають йому владнати з Росією?

Ярослав Довгопол, Вашингтон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-