Росія не намагалася встановити замовників убивства Політковської - ЄСПЛ

Росія не намагалася встановити замовників убивства Політковської - ЄСПЛ

Укрінформ
Розслідування вбивства російської журналістки Анни Політковської не проводилося належним чином, зокрема щодо встановлення замовника злочину.

Про це йдеться у рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Мазепа та інші проти Росії".

"ЄСПЛ п’ятьма голосами проти двох проголосував за те, що було порушено статтю 2 (право на життя) Європейської конвенції з прав людини... Суд, зокрема, встановив, що хоча органи влади визнали та засудили групу чоловіків, які безпосередньо здійснили вбивство Політковської, вони не здійснили належних слідчих дій для пошуку особи чи осіб, які замовили вбивство", - йдеться у рішенні ЄСПЛ у справі, яка стосувалася вбивства журналістки Політковської у 2006 році.

Читайте також: Росія має заплатити Pussy Riot €37 тисяч за моральні збитки – Євросуд

У рішенні також вказано, що уповноважені органи дотримувалися однієї версії щодо замовника злочину, вказуючи на нині померлого російського бізнесмена з Лондона, однак не було надано пояснення, як було зроблено такі висновки.

Суд зазначив, що правоохоронні органи РФ мали вивчити й інші версії, в тому числі ті, що пропонуються заявниками. "Вони стверджували, що залучалися агенти внутрішньої секретної служби ФСБ Росії чи з адміністрації Чеченської республіки", - зазначається в рішенні суду.

"Держава не виконала своїх зобов'язань за Конвенцією для проведення ефективного розслідування, а тривалість розслідування була надто довгою", - наголошується у рішенні ЄСПЛ.

Європейський суд з прав людини також присудив 20 тисяч євро компенсації моральної шкоди родичам вбитої журналістки Політковської.

Як повідомлялося, відома російська правозахисниця і журналістка Анна Політковська була застрелена у Москві у під'їзді свого будинку 7 жовтня 2006 року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-